Kommunalråd avslöjade Grand Hôtels lyxbluff

Publicerad 2013-09-16

Kommunalrådet Ellinor Söderlund från Kalix blev serverad något som påstods vara Kalixlöjrom på Grand Hôtel i Stockholm.

I stället var rommen från Bottenviken.

– Det känns lite snopet, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

Tillsammans med sin man skulle kommunalrådet Ellinor Söderlund från Kalix nyligen äta middag på Grand Hôtel i Stockholm.

Paret beställde löjrom och fick av servitrisen veta att det skulle vara Kalixlöjrom.

"Är riktigt illa"

Det var inte sant.

– När jag sa att vi ville se hur den var märkt gick hon och tittade. Och då sa hon att det var Bottenvikens löjrom men att de brukade ha Kalixlöjrom ibland och det var därför de inte hade skrivit ut det i menyn, säger Ellinor Söderlund till Norrbottens-Kuriren.

– Det känns lite snopet. Speciellt när man är från Kalix vill man veta att det är äkta vara.

Per Forsberg, vd för BD Fisk AB i Luleå som ägs av Norrbottens kustfiskare, är upprörd.
– På ren svenska är det riktigt illa. Att ett sådant hotell gör så här är riktigt hål i huvudet tycker jag, säger han till Norrbottens-Kuriren.

Händelsen anmäld

Martin Berg, vice vd och kökschef på restaurang Mathias Dahlgren där Matbaren i Grand Hôtel ingår, tycker visserligen att kunderna blivit vilseledda men ser inte lika allvarligt på saken.

– I Matbaren byter vi rätter dagligen så det händer väldigt mycket. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom och jag tycker inte att det är speciellt allvarligt. Speciellt inte när personalen gått till köket och dubbelkollat och sedan kommit tillbaka med rätt information, säger han till tidningen och uppger att det är "ett misstag som rättats till".

Nu har händelsen anmälts till Livsmedelsverket.

Äkta Kalixlöjrom är ursprungsmärkt och endast tre aktörer i Sverige får leverera delikatessen. Enligt tidningen larmar nu producenter av rommen om att det utbredda fusket pressar priserna.