Pekades ut för Sverigeattack – helt felaktigt

Publicerad 2014-10-06

I SVT:s Agenda hävdade programledaren Camilla Kvartoft att Israels ambassadör i Sverige anklagat den nya regeringen för att ”hata Israel”.

Men citaten är felaktiga, kan Aftonbladet avslöja.

– Han har inte sagt det här. Ambassadören har inte gett några intervjuer, säger Uri Rothman, vice beskickningschef vid Israels ambassad i Stockholm.

I fredags presenterade Stefan Löfven sina nya ministrar och läste upp regeringsförklaringen.

Beskedet att Sverige ska erkänna Palestina som en suverän stat väckte starka känslor, både i Sverige och internationellt.

USA kritiserade beslutet direkt i fredags.

– Vi anser att ett internationellt erkännande av staten Palestina är förhastat, säger Jen Psaki, talesman vid USA:s utrikesdepartement efter Löfvens besked, enligt AFP.

Skarp kritik

Israel reagerade under helgen. I dag ska Sveriges ambassadör i Tel Aviv möta utrikesminister Avigdor Lieberman och motta en officiell protest mot beslutet.

Lieberman gick ut i israelisk media i går och riktade skarp kritik mot regeringen.

– Vi beklagar det senaste uttalandet från Sveriges statsminister. Vi anser att det är fel väg att gå, eftersom fred endast kommer att åstadkommas genom ömsesidiga lösningar. Alla ensidiga steg kommer att vara mycket, mycket kontraproduktiva, säger han, rapporterar Reuters.

Togs upp i ”Agenda”

I går svarade utrikesminister Margot Wallström på den israeliska kritiken.

– Vi kan försvara och förklara vår position, varför det här är ett viktigt steg mot en tvåstatslösning, sa hon.

– Det här bidrar till att göra situationen lite mindre ojämlik, när vi faktiskt vill att de här två länderna ska förhandla fram en lösning om att leva i fred.

När Stefan Löfven i går gästade SVT:s Agenda togs den internationella turbulensen upp.

Programledaren Camilla Kvartoft citerade i programmet Israels ambassadör i Sverige, Issac Bachman.

Bachman ska i israelisk radio ha sagt att Sveriges nya regering ”hatar Israel” och att erkännandet av Palestina ”endast är till för att tillfredsställa den stora muslimska minoriteten i Sverige”.

Citaten återfinns i en lång artikel som publicerades på söndagsförmid­dagen i den israeliska nättidningen Times of Israel, Tidningen hänvisar till en radiointervju som Bachman ska ha gjort i går morse.

I intervjun ska ambassadören ha sagt att Sverige tagit emot 80 000 ”arabiska flyktingar” under 2014 –och att 700 000 muslimer lever i Sverige. Han menar att den ”islamiska minoriteten” har stort inflytande på den nya regeringen – som består av partier som ”hatar Israel”.

– Detta ska ses med bakgrunden av socialdemokratin, som är proarabisk, proislam och antiisrael, uppges ambassadören ha sagt.

’Ta processen framåt’

Stefan Löfven försvarade sig mot anklagelserna:

– Vi hatar inte Israel.

Israel ligger oss nära om hjärtat och vi vill ha en bra dialog med både Israel och Palestina. Det här är ett sätt att ta den här processen framåt, sa han

i tv-programmet.

Men uppgifterna är felaktiga, kan Aftonbladet avslöja.

– Han (Bachman reds.anm.) har inte sagt det här. Ambassadören befinner sig i Israel sedan två veckor och har över huvud taget inte gett några intervjuer, säger Uri Rothman, vice beskickningschef vid Israels ambassad i Stockholm.

Ändrar artikeln

Något som visar sig stämma.

Efter att Aftonbladet varit i kontakt med redaktionen på Times of Israel ändrar de artikeln.

Citaten är korrekta, men personen som intervjuades var Israels förre Sverigeambassadör Zvi Mazel, som slutade 2004.

”I en tidigare version av artikeln tillskrev vi kommentarerna till den nuvarande ambassadören, men de gjordes av före detta Sverigeambassadör Zvi Mazel”, skriver Times of Israel i ett mejl sent i natt.

ANNONS