Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Kramen som sprider värme i Ferguson

Publicerad 2014-11-30

Protesterna var massiva i Ferguson i veckan och vreden stor. Även på andra håll i USA demonstrerade människor.

I Oregon bestämde sig tolvårige Devonte Hart för att svara med kärlek.

Nu sprids en bild på hans känslosamma möte med en polis över världen.

Tusentals samlades i veckan för att protestera mot att den polisman som i augusti sköt ihjäl 18-årige Michael Brown i Ferguson, en förort till St Louis i amerikanska delstaten Missouri, inte åtalas.

Om det har det rapporterats spaltmeter.

Nu sprids också en hoppingivande bild tagen under protesterna.

Förenas i en kram

Bilden visar polisen Bret Barnum och tolvårige Devonte Hart under demonstrationer i Portland, Oregon, i tisdags, skriver The Oregonian.

Barnum, som bevakade protesterna i tjänsten, säger att han plötsligt såg hur en pojke med tårfyllda ögon höll upp en skylt på vilken det stod ”gratis kramar”.

Barnum vinkade till sig tolvåringen och de började prata om demonstrationen, skolan och livet, berättar polisen. När de pratat klart pekade Barnum på skylten och frågade om han också kunde få en.

Och där, mitt i all vrede, förenades de två i en kram.

På bilden, som är tagen av frilansfotografen Johnny Nguyen, ses Hart gråtande hålla om polisen.

Efter att bilden publicerats i media har den spridits vidare. Nu har den delats ett par hundratusen gånger på Facebook.

Föddes i misär

När Devonte Harts kärleksinsats blev känd bestämde sig hans föräldrar, Sarah and Jennifer Hart, för att berätta pojkens hjärtskärande livshistoria i ett inlägg på Facebook och för Papertrail.

De säger att han föddes till ett liv i misär. Fyllt av droger, fattigdom och våld. Vid fyra års ålder hade han rökt, druckit alkohol, hållit i vapen och blivit beskjuten. Han ska ha vanvårdats och inte kunnat säga mer än en handfull ord.

När Hart var fem år gammal adopterades han och hans två syskon av Sarah och Jennifer Hart.

Med tiden har Devonte Hart gått från att vara ett våldsamt barn till att bli en kille med ett stort hjärta, berättar föräldrarna.

– Han inspirerar mig varje dag. Han har motbevisat läkare, psykologer och lärare. Hans framtid är definitivt inte becksvart längre, han är en stjärna, säger Jennifer Hart till Papertrail.

Har sagt upp sig

Det var i augusti i år som Michael Brown, 18, sköts ihjäl av polisen Darren Wilson. Dödskjutningen orsakade stor vrede över den amerikanska poliskåren och vad som uppfattas som rasism eftersom Michael Brown var mörkhyad och polismannen vit. Wilson har hela tiden hävdat att han sköt i självförsvar.

Efter dödsskjutningen följde stora protestdemonstrationer som spred sig över hela USA. Händelsen uppmärksammades världen över.

I veckan blossade oroligheterna upp igen efter ett besked i måndags om att Darren Wilson inte kommer att åtalas.

I natt, svensk tid, kom uppgifter om att polismannen nu slutar som polis i Ferguson.

”Jag hade hoppats att kunna fortsätta arbeta inom polisen, men andra poliser och samhällets säkerhet är av största vikt för mig. Jag hoppas att mitt avsked gör det möjligt för samhället att läka” skriver han i ett uttalande enligt St Louis Today.

ANNONS