Släppt för två stölder på tre månader – misstänks för guldrån

Publicerad 2013-05-21

Tre misstänkta anhållna för guldrån

23-åringen misstänks för delaktighet i det våldsamma rånet mot en guldsmedsbutik i Ängelholm i helgen.

På mindre än tre månader har han anhållits för två andra stölder – men släppts på fri fot.

– Det är den riktigt tuffa vardagen vi handskas med, säger Bo Lundqvist på länskriminalen i Skåne.

Mitt på dagen i lördags rånade tre män en guldsmedsbutik i centrala Ängelholm.

När de lämnade butiken efter rånet avlossade en av dem flera skott mot folkmassan på gågatan utanför. Tre personer skadades lindrigt efter att de skjutits och en fjärde var nära att träffas, men rånarna kom undan efter att ha försvunnit på en gul eu-moped.

Nu sitter två män, 23 och 24 år gamla, anhållna misstänkta för delaktighet i det grova rånet. En tredje man, en 26-åring, var anhållen i sin frånvaro misstänkt för samma brott och överlämnade sig själv till polisen på måndagskvällen. Männen är inte hemmahörande i Ängelholm.

Kriminellt belastade

Varken polis eller åklagare vill säga vad som ledde fram till misstankarna mot männen – men de ska vara kända av polisen sedan tidigare.

Under senare år har 23-åringen vid flera tillfällen dömts till fängelse.

Hösten 2010 dömdes han för stöld från en guldbutik, skadegörelse och misshandel, till fängelse i tio månader.

I början av april 2011 dömdes han till en månads fängelse för häleri och i maj samma år fastställde Göta hovrätt tingsrättens dom mot honom och han fälldes för två fall av stöld i en elektronikbutik i Kalmar. Påföljden: Två månaders fängelse.

Men fängelsestraffen har inte avskräckt honom.

Det finns i nuläget flera öppna ärenden där 23-åringen figurerar som misstänkt, men åtal inte väckts.

Frustration över återfallsförbrytare

Han ska i slutet av februari ha stulit från en bensinmack i Malmö och en i Arlöv, men inte häktats för brotten. Bara ett par veckor senare ska han ha begått ytterligare en stöld, den gången i Klippan. Han häktades men släpptes vid omhäktningsförhandlingen den 28 mars – knappt två månader innan guldbutiksrånet i Ängelholm.

Den 24-årige mannen är fotbollsspelare i en division 1-klubb i södra Sverige. Också han har tidigare begått brott, förra året dömdes han till villkorlig dom och böter för narkotikabrott. Enligt Helsingborgs Dagblad är den 24-årige mannen inte misstänkt för att ha utfört rånet, men han tros vara delaktig på annat sätt.

Enligt Bo Lundqvist, kriminalkommissarie på länskriminalen i Skåne, är återfallsförbrytare vardag för polisen.

– Detta är absolut inget nytt. Det är mycket - med stort m i svart, fet stil - vanligt. Det är den riktigt tuffa vardagen vi handskas med, säger han.

Poliserna på länskriminalen hanterar så grova brott att häktning oftast är obligatorisk, det vill säga att påföljden för brottet är två års fängelse eller mer. På mer lokal nivå kommer man oftare i kontakt med kriminella som begått brott, inte häktats och sedan begått nya brott, menar Bo Lundqvist.

– Jag kan tänka mig att frustrationen är än större där.

– Man ser att folk har väldigt mycket på sig i registren, det kan vara flera öppna ärenden, men ändå händer inget.

"Kunde ha slutat mycket värre"

Bo Lundqvist tror att frustrationen kring återfallsförbrytare är mycket vanlig inom poliskåren och att många poliser känner sig maktlösa.

– I den allmänna debatten får polisen nästan alltid ta stryk, men lagstiftningen är sådan att det ligger hos åklagare och rätten, säger han.

Utredningen kring rånet mot guldbutiken i Ängelholm fortsätter. Polisen har bland annat förhört många vittnen och tittat på bilder och filmer från händelsen.

– Det är många hörda eftersom det var mycket folk på platsen. Man kan konstatera att utgången var lycklig, det kunde ha slutat mycket värre, säger åklagaren Lars Morand, som är förundersökningsledare i ärendet.

Gärningsmännen fick med sig en mängd guldföremål från butiken, till vilket värde är ännu okänt.

ANNONS