Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Jessika Roswall (M) får miljöfrågor i nya EU-kommissionen

Uppdaterad 11.45 | Publicerad 10.31

Jessica Roswall (M).

STRASBOURG. Jessika Roswall (M) föreslås få ansvar för miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi i den nya EU-kommissionen.

Det är delvis vad den svenska regeringen har önskat att Sverige ska ansvara för.

– Hon kommer att hjälpa till att skapa en cirkulär och mer konkurrenskraftig ekonomi, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

På tisdagen presenterades förslaget på en ny EU-kommission inför den kommande mandatperioden.

För svensk del föreslås den tidigare EU-ministern, numera Sveriges nominering till kommissionen, Jessika Roswall få ansvar för miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi.

– Hon kommer att hjälpa till att skapa en cirkulär och mer konkurrenskraftig ekonomi, säger Ursula von der Leyen på en pressträff i Strasbourg.

Får miljöfrågor – inte klimat

Den svenska regeringen har sagt att klimat, konkurrens och kriget i Ukraina har varit prioriteringarna för Sverige i förhandlingarna om den nya EU-kommissionen.

Sverige får nu ansvar för miljöfrågan, men inte klimat, som läggs i en portfölj som går till Nederländernas nominering Wopke Hoekstra.

Sverige har tidigare haft det tunga ansvaret för migration, då Ylva Johansson (S) satt i kommissionen.

Enligt Ursula von der Leyen är Europas konkurrenskraft, som ska mätas mot USA och Kina, en av kommissionens absolut viktigaste frågor.

Frågan om den gröna omställningen mot en mer cirkulär ekonomi blir en byggsten i det arbetet, men arbetet med ekonomi och produktivitet går till Lettland.

– Alla ska ha en portfölj som de ska samarbeta med andra kommissionärer om, säger Ursula von der Leyen.

– Det som påverkar klimatet, påverkar människor och så vidare.

Roswall vill inte ge svar om svenska skogen

Jessika Roswall, som var på plats i Strasbourg, säger att hon är nöjd med den portfölj som hon nu är nominerad till.

– Det är en otroligt viktig portfölj för den gröna omställningen och Europas konkurrenskraft. Det är något som vi har haft önskemål om.

Att ni inte fick klimatet, hur ser du på det?

– Alla kommissionärer måste jobba tillsammans, frågorna går horisontellt. Jag är nöjd och glad med att man ser den gröna omställningen tillsammans med konkurrenskraften. Sverige kan visa att de hänger ihop.

På Jessika Roswalls bord finns också skogsfrågan, som har varit viktig för svensk del. EU har ambitioner om att låta mer skog stå oavverkad, något svenska skogsägare och skogsindustrin protesterat mot.

Nu kommer Jessika Roswall få i uppgift att införa en politik som den svenska regeringen motsatt sig. Hon vill i dagsläget inte säga att hon kan hålla den svenska linjen om att i första hand säkra svensk äganderätt i skogsfrågan.

– Det är för tidigt att svara på. Jag har inte gått in i detaljfrågorna ännu, säger Jessika Roswall.

Nu väntar utfrågningar av kommissionärerna i EU-parlamentet. Väl där måste de lyckas få tillräckligt med stöd för att röstas igenom.

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar Ursula von der Leyens tilldelning av portföljen till Sverige.

”Glädjande att Jessika Roswall tilldelats portföljen med ansvar för ”miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi”. I hennes ansvarsområde ligger ansvaret för de viktiga skogsfrågorna, som är avgörande för Sveriges tillväxt och klimatomställning”, skriver statsministern i en kommentar till Aftonbladet.

MP-kravet: ”Blåslampa gentemot medlemsländerna”

Miljöpartiets topparlamentariker Alice Bah Kuhnke säger att hennes partigrupp, De Gröna, kommer att ställa som krav på Roswall att hon genomför EU:s hårdare skogspolitik.

– Vi kommer ställa frågor om att hon kommer från en regering som har arbetat emot EU:s miljöpolitik och att hon nu ska driva den och se till att Sverige genomför den, säger Alice Bah Kuhnke.

– Hon måste se till att hon är den blåslampa gentemot medlemsländerna, som är kommissionens främsta uppgift att vara.

40 procent kvinnor

Sverige har en tradition av att nominera kvinnor till poster i kommissionen. Enligt Ursula von der Leyen har jämlikhet varit en viktig del i formeringen av den nya kommissionen.

– Vi har elva kvinnor som kandidater för kommissionen som jag kommer att presentera i dag. Det är en andel på 40 procent, säger kommissionsordföranden.

– När jag först fick nomineringen hade vi 22 procent kvinnor. Det var helt oacceptabelt. Jag arbetade intensivt med medlemsstaterna så att vi kunde förbättra uppdelningen. Men där har vi så mycket mer att göra.