Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sverige får miljöfrågor i EU: "Stor prioritet"

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 11.08 | Publicerad 07.49

Sveriges Jessika Roswall (M) föreslås få ansvar för miljöfrågor i nästa EU-kommission.

Även vatten och en ”konkurrenskraftig cirkulär ekonomi” ingår i arbetsbeskrivningen.

Besked om svenskans arbetsuppgifter i den nya kommissionen kommer på en presskonferens i Strasbourg med ordförande Ursula von der Leyen.

– Hon kommer att ha ett viktigt jobb för att hjälpa till med att bevara vår miljö och få balans i naturen. Hon kommer att utveckla en mer hållbar och konkurrenskraftig ekonomi. Och hon kommer att leda arbetet för vattentålighet. Det är en stor prioritet för det arbete vi har framför oss, säger von der Leyen.

”Tack Ursula! Jag ser fram emot ett intensivt arbete framöver”, kommenterar Roswall själv på X.

Presentationen har dragit ut på tiden på grund av sena nomineringar från medlemsländerna, kritik mot jämställdheten bland förslagen och interna politiska gräl.

Men efter ett möte med EU-parlamentets gruppledare i morse är ändå uppställningen så gott som klar.

Miljö för Roswall

Att Sveriges nominerade kandidat, förra EU-ministern Jessika Roswall (M), föreslås få ta hand om miljöfrågor är en överraskning.

Spekulationer på förhand har talat om allt från ansvar för den inre marknaden eller försvar till utvidgning eller handel.

Roswall kommer att arbeta nära framför allt nederländske Wopke Hoekstra, som är klimatansvarig, och spanska Teresa Ribera, som ansvarar för en ”ren och rättvis övergång”.

I den avgående kommissionen har Sveriges Ylva Johansson (S) under åren 2019–24 ansvarat för migrations- och inrikesfrågor. Tidigare har även Cecilia Malmström (L) haft samma uppdrag 2010–14 och därtill varit handelskommissionär 2014–19.

Kallas får utrikes

Bland de övriga av årets tillträdande kommissionärer hamnar bland annat Finlands Henna Virkkunen på en exekutiv vice ordförandepost som ansvarig för teknologisk säkerhet och demokrati. Litauiske Andrius Kubilius blir som väntat försvarsansvarig medan polske Piotr Serafin får ansvar för budgeten – däribland det betydelsefulla arbetet med EU:s nästa långtidsbudget.

Sedan tidigare är det dessutom redan klart är att Estlands förra premiärminister Kaja Kallas nomineras som ny utrikeschef.

För kandidaterna väntar nu tuffa veckor med hård granskning och förhör i EU-parlamentets olika utskott. Högst sannolikt kommer någon eller några under processens gång att bytas ut om de inte anses duga – eller helt enkelt inte lyckas samla tillräckligt politiskt stöd.

Efter EU-valet 2019 fick exempelvis Ungern, Frankrike och Rumänien skicka in nya förslag sedan deras ursprungliga kandidater ogillats av parlamentet.

Tidigast den 1 november – men sannolikt kanske först i december – väntas den nya EU-kommissionen kunna tillträda.

Följ ämnen i artikeln