Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Ny EU-kommission om en vecka

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 12.21 | Publicerad 10.21

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.

Den nya EU-kommissionen, unionens ”regering”, kan inte tillkännages förrän tidigast nästa vecka, meddelar EU-parlamentet.

Nästa tisdag ska ordförande Ursula von der Leyen träffa parlamentets gruppledare.

Egentligen skulle von der Leyen på onsdagsmorgonen ha gjort en genomgång för gruppledarna om hur hon har tänkt sig sin kommission.

Nu flyttas den i stället till klockan nio på morgonen den 17 september, meddelar parlamentets tillförordnade talesperson Delphine Colard på X.

Sverige har nominerat EU-minister Jessika Roswall (M) till den nya kommissionen, där det spekulerats i att hon kan få ansvar för antingen den inre marknaden, utvidgningsfrågor, försvar eller handel. I dag är förra S-ministern Ylva Johansson unionens inrikeskommissionär.

EU-kommissionen har i uppdrag att ge förslag till nya lagar samt se till att de beslut som tas verkligen blir av och att EU:s lagar följs. Den består av 27 kommissionärer, en från varje EU-land, och dessa arbetar i första hand för EU och inte för sitt eget land.

Tyskan Ursula von der Leyen – tidigare mångårig minister för kristdemokratiskt konservativa CDU – har varit kommissionens ordförande under den senaste femårsperioden och fick förnyat förtroende efter EU-valet i juni.