Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Slovensk strid försenar EU-kommission

TT:s korrespondent

Publicerad 2024-09-13 08.59

Oppositionen i Slovenien, under ledning av förre premiärministern Janez Jansa, har tills vidare stoppat nomineringen av landets nya EU-kommissionär. Arkivfoto.

En politisk strid i Slovenien riskerar att ytterligare försena nästa EU-kommission.

Landets parlament har ännu inte formellt godkänt tilltänkta EU-kommissionären Marta Kos, sedan oppositionen krävt besked om hur påtryckningarna gick till när Kos nominerades i stället för den först utnämnde Tomaz Vesel.

Därmed finns en klar risk för att kommissionsordförande Ursula von der Leyen tvingas skjuta upp sin kommissionspresentation ytterligare en gång. Planen är att tyskan ska rapportera om processen till EU-parlamentets gruppledare på tisdag. Fördröjningen i Slovenien gör det dock osäkert om hon då också kommer att kunna säga vem som ska göra vad i den nya kommissionen.

Förseningen bidrar till att EU-parlamentets förhör av de nya kommissionärerna sannolikt startar först i november, enligt nyhetssajten Politico Europe. Det gör att det kan dröja till årsskiftet innan svenska Jessika Roswall (M) och hennes kollegor tillträder.