Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

V-politiker spred judehat – vägrar lämna

TT

Publicerad 2024-08-31 08.29

V-politikern i Landskrona spred antisemitism, men vill inte lämna kommunfullmäktige. Arkivbild.

Han gick med på att lämna sina politiska uppdrag efter att ha spridit antisemitism. Men nu vill vänsterpartisten Ali Hadrous sitta kvar.

– Han företräder inte oss längre, då är det självklart att han ska avgå, säger V:s partisekreterare Aron Etzler.

HD och Sydsvenskan avslöjade nyligen att V-politikern Ali Hadrous, som sitter i Landskronas kommunfullmäktige samt i partiets styrelse i kommunen, sprider antisemitism och hyllar terrorister.

Forskaren och Mellanösternexperten Anders Persson säger i granskningen att det rör sig om ”hela spektrumet av antisemitism”.

I inlägg på sociala medier har Hadrous bland annat spridit budskapet att medierna, USA och andra länder styrs av ”judarna”, han har kallat israeliska soldater för ”Hitlers arvingar” och har spridit konspirationsteorier om att Hamas inte dödade några civila under terrordåden mot Israel den 7 oktober.

”Förstört partiet”

Efter avslöjandet suspenderades Ali Hadrous från partiet och ett uteslutningsärende har inletts. Vänsterpartiet har också uppmanat honom att lämna sina uppdrag, vilket han först uppgav att han skulle göra.

Nu berättar Ali Hadrous dock för tidningen Flamman att han ångrat sig och tänker sitta kvar i kommunfullmäktige, som vilde om det krävs.

Han säger vidare att han själv inte anser att han har delat antisemitiska inlägg samt att han är kritisk till Vänsterpartiets ledning.

– Nooshi Dadgostar har förstört hela partiet. Hon tar direkt upp grejer och fördömer dem, och det är på grund av en sådan inställning som Vänsterpartiet är svagt, säger han till Flamman.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler kallar inläggen som Ali Hadrous har delat för ”oacceptabla och ett uttryck för antisemitism”.

– De har ingen plats i Vänsterpartiet, säger han till TT och fortsätter:

– Han har ställt upp i valet för Vänsterpartiet, han är invald som vänsterpartist, då är det oss han ska företräda. Och han företräder inte oss längre. Då är det självklart att han ska avgå, säger han.

Missat saker

Enligt Sydsvenskans och HD:s granskning har de här inläggen förekommit under en längre tid, hur kommer det att det inte har upptäckts av partiet tidigare?

– Som jag har förstått det delar han väldigt mycket material i sina sociala medier, jag tror att partiet lokalt har missat hur pass allvarliga vissa saker har varit, säger Aron Etzler och fortsätter:

– Vänsterpartiet är ett antirasistiskt parti, vi arbetar aktivt mot antisemitism. Om man trots det går med i Vänsterpartiet är man på fel ställe. Jag tycker att vi är utomordentligt tydliga med det.

Följ ämnen i artikeln