Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

V-politiker spred judehat – får lämna uppdrag

TT

Publicerad 2024-08-30 13.36

"Jag kände inte till att det var så här illa", säger Jesper Sahlén, V-ordförande i Skåne, till Sydsvenskan. Arkivbild.

En vänsterpartistisk kommunpolitiker i Landskrona har av sitt parti uppmanats att lämna sina uppdrag efter det att Sydsvenskan i en granskning visat att han i en lång rad inlägg spridit judehat och konspirationsteorier och hyllat terrorister.

Ali Hadrous, som sitter i Landskronas kommunfullmäktige och också ingår i Vänsterpartiets styrelse i kommunen, har exempelvis skrivit att USA och andra länder styrs av ”judarna” eller ”den judisk-sionistiska lobbyn” och kallat israeliska soldater ”Hitlers arvingar”.

– Jag kände inte till att det var så här illa. Det är bra att ni har uppmärksammat det här, säger Jesper Sahlén, ordförande för Vänsterpartiet Skåne, till Sydsvenskan.

På fredagen stängdes han av från sin tjänst som lärare med omedelbar verkan. Stadsdirektör Pernilla Anderberg uppger att de ser allvarligt på det som framkommit och att uppgifterna ska utredas.

– Beslutet gäller fram till att utredningen är klar, säger hon till Sydsvenskan.

Tidningen har även granskat Orwa Kadoura, vice ordförande för V i Malmö, och bland annat kunna visa att han delat en video som hyllar Hamasattacken mot Israel den 7 oktober och spridit antisemitiska budskap.

Han får dock behålla sina uppdrag inom partiet. Enligt Jesper Sahlén beror detta på att han ska ha ångrat det han har delat och att han nu ska ha förstått att budskapen var antisemitiska.

Följ ämnen i artikeln