Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

V-profilens syn på terrorklassad organisation får kritik: ”Särskilt allvarligt”

Årsmöte inleddes med hälsning från Folkfronten för Palestinas befrielse

Publicerad 11.05

Vänsterpartisten Kristofer Lundbergs namn cirkulerar på sociala medier efter ett uppmärksammat bråk med debattören Joakim Lamotte.

Nu markerar partiet mot Lundbergs syn på PFLP – en palestinsk rörelse som terrorklassats av EU och USA.

– Jag har pratat med Kristofer Lundberg … Vi ser särskilt allvarligt på frågan om PFLP, säger V:s partisekreterare Aaron Etzler.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Kristofer Lundberg, ordförande för Vänsterpartiet i Angered, Göteborg, har deltagit i flera pro-palestinska demonstrationer sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut.

Kristofer Lundberg har deltagit i demonstrationer sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut. På Facebook har han lagt upp bilder på sig själv.

I samband med en sådan demonstration den 25 augusti uppstod en konfrontation mellan Lundberg och debattören Joakim Lamotte – båda har nu polisanmält varandra för misshandel. Enligt Vänsterpartiet i Göteborg är det upp till rättsväsendet att avgöra vad som egentligen hände.

Lamotte menar att han var på plats för att ställa frågor om Kristofer Lundbergs eventuella kopplingar till den av EU och USA terrorklassade palestinska rörelsen PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse. Rörelsen har genomfört en rad terrordåd mot civila israeler och är uttalat emot en tvåstatslösning. Vänsterpartiet förespråkar en tvåstatslösning.

Publicerade hälsning på Facebook

Den 3 februari i år håller Vänsterpartiet i Angered årsmöte. På Facebook skriver Lundberg att mötet inleddes med en hälsning från PFLP. En hälsning som avslutas med:

”Länge leve ert uppskattade årsmöte, länge leve era kontinuerliga ansträngningar, leve världens fria människor, leve Palestina, leve Gaza, må den sionistiska ockupationen falla, bojkotta Israel.”

”Ingen kontakt med PFLP” – ifrågasätter terrorstämpling

Enligt Kristofer Lundberg har varken han eller någon annan vänsterpartist haft någon direkt kontakt med PFLP. Organisationen skickade hälsningen på eget bevåg. Han beskriver PFLP som en organisation med demokratisk struktur med sekulär, socialistisk och feministisk ideologi:

– Israel ockuperade Palestina 1948. 20 år senare bildas en folkfront som gör motstånd mot den ockupationen, där nöden kräver en viss typ av politiskt arbete, säger Kristofer Lundberg.

– De nyttjar den rätt till självförsvar som folkrätten ger dem.

Är terrordåd där civila dör legitimt då, menar du?

– Civila offer är aldrig legitimt.

Kristofer Lundberg anser dock att USA:s och EU:s terrorlistor är ”väldigt problematiska”. Detta eftersom USA ”mördat miljoner människor runt om i världen” och EU går i ”USA:s ledband”.

Enligt Lundberg är Israel en ”rasistisk apartheidstat” och ”terrorstat” som medvetet begår ett folkmord i Gaza och är den part som är emot en tvåstatslösning.

– Om inte Israel är terrorklassat för alla de massakrer som genomförts i Palestina sedan 1948, vad ger då någon rätten att terrorklassa någon annan?

På frågan om det finns en krock mellan Vänsterpartiets syn på en tvåstatslösning och PFLP motstånd mot densamma svarar Lundberg att det är upp till palestinierna, att besluta hur frågan ska lösas.

Men om palestinierna skulle besluta att staten Israel inte ska få finnas kvar, då?

– Att slå samman länder eller att dela upp länder har skett på många olika sätt runt om i världen. Så jag säger fortfarande att det är upp till det palestinska folket att bestämma, det är inte upp till oss som svenskar långt borta.

Partiet för ”samtal” med Lundberg

Ledningarna för både Vänsterpartiet nationellt och lokalt är mycket kritiska till Lundbergs syn på PFLP.

”När det gäller PFLP så är det glasklart att eventuellt stöd till dem inte är Vänsterpartiets linje”, skriver Håkan Eriksson, distriktsordförande i Göteborg.

Vänsterpartiets partisekreterare Aaron Etzler skriver:

”Jag har pratat med Kristofer Lundberg, även distriktet har gjort det, och vi kommer att fortsätta de samtalen. Vi ser särskilt allvarligt på frågan om PFLP.”