Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

V: Inför maxtak i förskolan

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 2024-08-24 13.26

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar sommartalade i Bältesspännarparken i Göteborg.

Vänsterpartiet vill se ett maxtak för barngrupper i förskolan. Partiet vill även se krav för antalet barn per vuxna.

– Bryr vi oss om våra barn så måste vi bry oss om förskolan, säger Nooshi Dadgostar i sitt sommartal.

– Det är så mycket som avgörs i förskolan. Tidigare regeringar och framförallt den här regeringen har prioriterat allt annat än förskolan, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Tidigare har Vänsterpartiet varit skeptiska mot att ha fasta kriterier för barngruppernas storlek. Nu föreslår dock paritet bindande maxtak och även kriterier för hur många vuxna per barn det ska finnas.

”Mindre barngrupper”

– I dag går vi fram med förslag: mindre barngrupper, mer personal och utbildning för barnskötare, säger Dadgostar på en pressträff inför talet.

Enligt förslaget ska det vara max tolv barn i grupperna med barn under tre år och max 15 barn i grupperna med barn över tre år.

När det gäller vuxna ska kravet vara max tre barn per vuxen för de små barnen och max fem barn per vuxen i den äldre åldersgruppen.

– Det ställs i dag ganska höga krav på förskolan. Men det saknas så mycket resurser att det inte är seriöst och trovärdigt att det går att uppfylla de krav som finns. Över femtio procent av barngrupperna är större än Skolverket rekommenderar, säger Dadgostar.

Partiet vill även se ett barnskötarlyft, som liknar det så kallade äldreomsorgslyftet.

”Regeringen väljer att blunda”

I sitt sommartal, som hölls i Bältesspännarparken i Göteborg, riktade Dadgostar också hård kritik mot regeringens hållning i konflikten mellan Israel och Hamas.

– Dagens ledare i den svenska regeringen väljer att blunda för de grövsta brotten mot mänskligheten. Tusentals barn har dött i Palestina. Det är ogreppbart. Dödandet måste få ett slut, säger Dadgostar.

Dadgostar vill bland annat se ett stoppat militärt samarbete med Israel, att ekonomiska sanktioner införs och att EU:s handelsavtal med Israel avbryts.

Följ ämnen i artikeln