Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Stora brister när bidrag betalas ut

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-09-12 10.14

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot systemet för utbetalningar av bidrag. Många med utländska inkomster kan beviljas för hög ersättning.

Riksrevisionen har tittat på bidrag som sjuk- och aktivitetsersättning och garantipension, förmånerna som granskats uppgick till 97 miljarder kronor förra året.

Granskningen har riktat in sig på utbetalningar till personer som har inkomster från utlandet, vilket påverkar hur stort bidrag man kan ta del av. Den visar att arbetssätt, rutiner och kontroller av pengaflödet brister i flera led – och att stora belopp kan ha betalats ut felaktigt.

Bristerna består i att Skatteverket inte systematiskt kan dela information om utländska inkomster med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. De två senare myndigheterna förlitar sig också huvudsakligen på att en person själv anmäler uppgifter om inkomster från utlandet.

Riksrevisionen har tittat på uppgifter från 2022 om nordiska pensioner och sett att myndigheterna saknade information från cirka 12 500 personer. För garantipension innebar det att 2 200 personer fick totalt 21 miljoner kronor för mycket utbetalt.

”Uppskattningen gäller endast en av flera granskade förmåner, och är troligen bara toppen av ett isberg. Särskilt med tanke på att problemen med informationsutbyte om utländska inkomster är större med länder utanför Norden”, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Riksrevisionen uppmanar regeringen att få på plats ett automatiskt informationsutbyte mellan myndigheterna, att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ökar samarbetet med andra länder och att de gör systematiska efterkontroller.

Följ ämnen i artikeln