Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Återvandrarbidrag chockhöjs – upp till 350 000

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 16.36 | Publicerad 14.36

Migrationsminister Johan Forssell (M, 2:a fr v) håller pressträff tillsammans med fr v Fredrik Malm (L), Ludvig Aspling (SD), och Ingemar Kihlström (KD) om satsningar på migrationsområdet.

Regeringen och Sverigedemokraterna (SD) vill höja återvandringsbidraget kraftigt från 2026.

En invandrare som återvandrar ska då kunna få upp till 350 000 kronor.

Den nye migrationsministern Johan Forssell (M) uppger att det kraftigt höjda bidraget riktar sig till personer som frivilligt kan vara intresserade av att återvandra.

– De kanske uppfattar att livet i Sverige inte blev som de ville, att de fastnat i utanförskap eller så är man äldre och vill återvända till landet man ursprungligen kom från, säger Forssell.

Något mål för hur många som ska återvandra har inte regeringen och SD.

I budgeten kommer 1,4 miljarder kronor att avsättas under 2026 för det höjda bidraget. Rent matematiskt skulle det räcka till 4 000 personer som får maxbeloppet.

Utredning avrådde

I dag kan en vuxen få högst 10 000 kronor.

– Bidraget användes i fjol av en person, så potentialen förefaller vara stor, säger Forssell.

Under 2025 avsätts 105 miljoner kronor bland annat för information om bidraget. Den ska rikta sig till individer och inte till invandrare från vissa länder.

Dessutom ska ett regelverk tas fram för hur bidraget ska utformas och vad som ska krävas för att få det.

Nyligen avrådde regeringens utredare Joakim Ruist från en så stor höjning av bidraget. Det skulle, enligt honom, skicka signalen att målgruppen är oönskad i Sverige och därmed inverka negativt på viljan att integreras.

– Men utredaren säger också att det inte finns belägg för att bidraget skadat integrationen i Danmark, säger Forssell.

”Pool av potentiella”

Utredaren uppgav också att han inte lyckats hitta något land som har en framgångsrik metod för att stimulera en stor återvandring.

Ruist uppskattade att om Sverige införde ett bidrag likt det som finns i Danmark, så skulle ungefär 1 300 personer per år utvandra vid en genomsnittlig bidragsnivå på cirka 350 000 svenska kronor. Cirka 600 av dessa bedömdes dock utvandra även om inget bidrag fanns.

– Jag tror att det är en underskattning. Poolen av potentiella kandidater bör vara ganska stor med tanke på det stora utanförskapet, säger SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.

Han pekar på att 400 000–500 000 personer som är födda utomlands är långtidsarbetslösa, arbetslösa eller har svårt att försörja sig.

– Det betyder naturligtvis inte att alla kommer att nappa på det här, säger Aspling.