Behövde skydd mot regnet – då ryckte ’gubbarna’ in

Snilleblixten räddade notan – sparade 400 000 kronor

Uppdaterad 2019-10-27 | Publicerad 2019-10-26

När färjan Gerd skulle målas om landade offerten för väderskyddet på över 400 000 kronor.

Det var för dyrt, tyckte Trafikverkets gubbar på varvet i Lysekil.

I stället tog de saken i egna händer – och notan landade på 15 000 kronor.

Färjan Gerd, som vanligtvis trafikerar Kornhallsleden norr om Göteborg, behövde få ny färg. Men vädrets makter var inte med arbetarna på Trafikverkets varv i Lysekil. Färjan behövde skydd mot regnet för att jobbet skulle bli klart och tiden gick. Därför skickade man i väg en förfrågan till någon som kunde lösa det. Men det skulle visa sig bli mycket kostsamt. Offerten de fick tillbaka landade på 408 000 kronor. Slöseri med skattemedel tyckte man på varvet.

”Gick ju hem”

– Det tyckte inte vi var rimligt. Då tog vi ett nytt omtag och tog upp det som en diskussion på lunchen, säger Martin Almen som jobbar på varvet.

Tillsammans med chefen konstaterade de att de hade gammalt material liggande som skulle gå att använda för att bygga ett skydd för färjan när man målade om den.

– Vi började titta med nya ögon på det. Sen fungerade det. Det gick ju hem, säger Martin Almen.

Kostnaden blev betydligt lägre: 15 240 kronor.

– Det var med enkla medel. Det var så vi löste situationen. Det är ju så man gör, säger han.

”Inte så märkvärdigt”

Nu har deras kraftigt pengabesparande insats på varvet gjort succé på sociala medier där initiativkraften hyllas. Ett inlägg på Facebook har fått över 10 000 gilla-markeringar.

– Det är roligt att det uppmärksammas. Man tycker ju själv inte att det är så märkvärdigt. Vi gör ju sådär lite då och då, säger Martin Almen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln