Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Fat Bear Week: Inte bara feta nallar i Alaska

Publicerad 2024-10-12 09.28

Miljoner människor har följt ”Fat Bear Week” i Alaskas nationalparker i oktober. Men det är inte bara svullande nallar som fastnar på kamerafällorna som satts upp i vildmarken.

Under ”Fat Bear Week” har tittarna kunnat njuta av direktsändningar från kamerafällor där björnarna ses frossa på lax och bär för att äta upp sig inför vintervilan.

Mindre än en kilometer från ett tättbefolkat bostadsområde i staden Anchorage, har flera kameror som satts upp också fångat allt från järv till älg. Bakom initiativet står en grupp på sociala medier vars följarantal stigit kraftigt sedan i september.

En av tittarfavoriterna visar två björnungar som, ståendes på bakbenen, entusiastiskt skrubbar sig mot varsin sida av en trädstam.

Många av följarna är lokalbor som vill ha koll på vilka djur som rör sig i området, men även många utifrån vill njuta av djurlivet i Alaska.

– Du är mitt ute i ingenting, och du ser djur agera som djur gör när ingen ser dem, säger Joe Cantil, pensionerad sjukvårdare, som fick idén till att placera ut kamerorna.

”Fat Bear Week” är ett årligt evenemang som hålls i oktober av Katmai National Park, för att fira brunbjörnarnas förberedelse inför Alaskas tuffa vinter. Den avslutande omröstningen om fetaste nallen vanns i år, för andra gången, av honan Grazer.