Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Regn och översvämningar i orkanen Kirks spår

Publicerad 11.52

Regn, regn och ännu mer regn har följt efter orkanen Kirk. Arkivbild.

Det har varit ett par blöta dagar i spåren efter orkanen Kirk, även om ovädret försvagats till ett vanligt höstlågtryck. En orange varning för mycket höga flöden söder om Umeå ligger kvar.

I Västerbotten och Västernorrland regnade det runt 50 millimeter det senaste dygnet, från torsdag till fredag morgon. Vid Röbäcksdalens mätstation i Umeå uppmättes 51,2 millimeter regn.

– Det är mycket, säger Fredrik Schück som är jourhavande hydrolog på SMHI.

En väg i Röbäck har skadats och en annan har spolats bort i Vännäs kommun, rapporterar VK. Flera gator och vägar har svämmats över.

Den orangea varningen för Västernorrland och Västerbottens läns kustland ligger kvar fredag ut. För lördag gäller gul varning för höga flöden i området.

– Det är väldigt höga flöden i bäckar, åar, mindre vattendrag och mark då den är mättad. Regnet som kom i går flöt ovanpå. I dag kommer vattenflödena att sjunka undan och vara normala i morgon, säger Fredrik Schück.

För norra Norrbottens kustlinje gäller gul varning för högt vattenstånd och blåst fram till 16 på fredagen.

Också i Stockholm har regnet vräkt ner. Området har fått mellan 20 och 40 millimeter det senaste dygnet. I Berga, Färingsö, uppmättes som mest 41 millimeter. En gul varning ligger kvar fredagen ut.

Torrare väder är på väg.

– Det kommer in lite mer regn men inte i samma mängd, säger Fredrik Schück.