Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Växlande helgväder i orkanen Kirks spår

Publicerad 2024-10-10 20.15

Flera gula och orangea vädervarningar är utfärdade under främst fredagen. Arkivbild.

Regnjackan och gummistövlarna kan behövas under helgen när försvagade orkanen Kirk fortsatt märks av.

Men trots gula och orangea varningar finns även en del solchanser.

Under veckan nådde orkanen Kirk svensk mark men tappade mycket kraft.

– Vi har det här lågtrycket som rör sig norrut över landet, det är det som är kvar av stormen Kirk, säger SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Vid Västernorrlands och Västerbottens kustområden väntas det regna mest under fredagen. Både gul och orange varning är utfärdad för höga flöden och den gula varningen ligger kvar under lördagen. Även Stockholmsområdet varnas under fredagen.

– Det regnar mycket och marken blir mättad. Det måste rinna undan någonstans och då kan det bli höga flöden i vattendrag.

I västra Norrbotten gäller samtidigt en gul varning för snö där det kan väntas 10–15 centimeter.

Stora solchanser

Lågtrycket som rör sig norrut från Västerbotten gör att nederbörden avtar i resten av landet under fredagen.

– Det kommer vara en ganska solig dag i större delarna av landet. Däremot kan det främst i östra Svealand, och fram på dagen i östra Götaland, passera en del skurar.

Det blåser också upp rejält till havs och gula varningar är utfärdade för kuling. Vid norra Norrbottens kust och södra Västkusten varnas det för högt vattenstånd.

– På sina håll blir det ganska blåsigt när det här lågtrycket passerar. Det trycker upp vatten mot kusterna.

Högtryck efter helgen

Natten mot lördagen kan det falla snö i södra Norrland, Jämtland och Västernorrland. Temperaturerna sjunker i landet med minusgrader ner mot Dalarna och Värmland – och eventuellt markfrost i södra delarna.

Söndagen blir det mycket moln med ett nytt lågtryck som passerar österut över landets södra delar. Både där och i norr kan det bli en del regnskurar. Även måndagen inleder ostadigt men vänder sedan.

– Det ser ut som att det klarnar upp västerifrån när en högtrycksrygg växer in och det blir ganska soligt på de flesta håll, säger Emma Rosengren.