Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Tyskland inför säkerhetslagar efter knivdåd

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-08-29 17.07

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser (SPD) lägger fram förslag om skärpta regler efter knivdådet i Solingen.

Tysklands regering lägger fram ett omfattande förslag om skärpta lagar efter knivdådet i Solingen i förra veckan.

Inrikesminister Nancy Faeser från socialdemokratiska SPD meddelade på torsdagen att ett förslag var klart.

– Attacken i Solingen har chockat oss, sade hon när förslaget presenterades.

Enligt de första rapporterna innehåller uppgörelsen förändrade regler om ökad kontroll vid migration och utökade befogenheter för landets säkerhets- och underrättelsemyndigheter för att bekämpa våldsbejakande islamism.

Reglerna rör även mer omfattande frågor om personers tillhörighet till terrorklassade organisationer, då den misstänkte gärningsmannen och terrororganisationen IS sade sig ligga bakom dådet på en jubileumsfest i Solingen.

Knivförbud skärps

Dessutom införs ett knivförbud vid större folksamlingar och festivaler enligt minister Faeser som lade till att ett mer omfattande regelverk för allmänt knivförbud ska tas fram.

De tre regeringspartierna Socialdemokraterna, Liberalerna (FDP) och miljöpartiet De gröna vill även se förändringar som rör stöd för asylsökande, samt ökade möjligheter att utvisa asylsökande.

Även utökade befogenheter att jämföra information från internet med ansiktsigenkänning genom biometriska data ska införas, enligt Faeser, rapporterar den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine.

Förhandlingar med opposition

Den 26-årig syrier som erkänt brottet efter att ha överlämnat sig till polis, kom till Tyskland i december 2022. Tre människor dödades i attacken.

Förbundskansler Olaf Scholz (SPD), markerade efter dådet då tre personer dödades, att skärpta regler var att vänta. Regeringen vände sig även till det största oppositionspartiet CDU och dess ledare Friedrich Merz för att nå en bred överenskommelse om en ”säkerhetspakt”, samt inbjöd till fortsatt arbete med ansvariga från Tysklands 16 förbundsländer.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln