Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Tyskland utvisar brottslingar till talibanerna

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 11.17 | Publicerad 08.47

Nancy Faeser och justitieminister Marco Buschmann i ett framträdande tidigare i veckan, med anledning av knivdådet i Solingen.

Trots talibanernas styre har Tyskland nu återupptagit utvisningar till Afghanistan. På fredagsmorgonen lyfte ett flygplan med brottsdömda afghaner mot Kabul.

Tyska medier påpekar att det bara gick ett halvt dygn från inrikesminister Nancy Faesers utspel om skärpta migrationslagar till dess att det första planet lyfte. Skärpningarna Faeser presenterade kom i sin tur efter knivdådet i Solingen nyligen som en ung invandrad syrier är misstänkt för.

Tyskland har inte utvisat människor till Afghanistan sedan maktskiftet i Kabul för tre år sedan. Det har inte ansetts rättssäkert att skicka folk till talibanernas brutala och extremistiska nya styre i Afghanistan.

Men nu vänder man alltså. Efter hemliga samtal med talibanregimen som ska ha pågått en längre tid hämtades under natten till fredagen 28 dömda brottslingar och sattes på ett flygplan, rapporterar Der Spiegel och andra tyska medier.

Varje utvisad person får 1 000 euro (drygt 11 000 kronor) i fickpengar som hjälp att klara sig den första tiden i Afghanistan, enligt rapporterna.