Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

USA lovar stöd för Ukrainas energinät

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-27 02.37

Ukrainas President Volodymyr Zelenskyj kräver att USA och andra allierade tillåter Ukraina att använda långdistansvapen mot mål långt inne i Ryssland. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden fördömer Rysslands ”fruktansvärda” attack på ukrainska städer och energisystem.

Men han ger inga besked om Ukrainas krav att få använda amerikanska vapen mot ryska mål utan begränsningar.

”Jag fördömer, i starkaste möjliga ordalag, Rysslands fortsatta krig mot Ukraina och försöken att släcka ned landet” framhåller Biden i ett uttalande och lovar:

”USA kommer att stödja Ukraina till det att de (ukrainarna) segrar”.

Stärka elnät

Biden säger att USA, förutom vapen och militär utrustning, även bistår Ukraina med utrustning och stöd för att reparera och stärka sådant som elnäten.

Måndagens massiva attack över hela Ukraina gör ännu en gång klart en sak, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj: Att Ukraina måste få mer långdistansvapen och friare händer att bruka dem mot mål långt inne i Ryssland, mot platser varifrån ryska robotattacker sker, till exempel.

”USA, Storbritannien, Frankrike och andra har möjlighet att hjälpa oss att få slut på terrorn.Vi behöver besked”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Han understryker:

”Den som skyddar liv borde inte begränsas av restriktioner samtidigt som Ryssland använder alla typer av vapen, såväl som Shahed-drönare och långdistansvapen från Nordkorea”.

Utvecklar egna

Samtidigt har Ukraina de senaste dagarna gjort klart att man utvecklat ett eget långdistansvapen kallat Palianytsia. Det är ett slags mellanting mellan missil och drönare med en räckvidd på 700 kilometer som därmed kan nå uppemot 20 flygbaser i Ryssland.

Försvarsminister Rustem Umarov uppger att det redan använts och att mer kommer, som svar på måndagens massiva ryska attack.

President Zelenskyj vill att allierade ska hjälpa till med att skjuta ned ryska drönare och robotar, med egna förmågor.

”Det har uppenbarligen fungerat mycket bra i Mellanöstern så det borde fungera bra också i Europa.