Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Ryssland och Ukraina genomför stor fångutväxling

TT

Publicerad 2024-08-24 12.57

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lägger ned blommor vid en minnesplats över de stupade när landets självständighetsdag högtidlighölls i Kiev på lördagen.

Ryssland och Ukraina har kommit överens om en stor utväxling på 230 krigsfångar – 115 på varje sida.

”Ytterligare 115 av våra försvarare har återvänt hem i dag. Det är krigare från nationalgardet, från armén, flottan och gränsbevakningen. Vi minns var och en. Vi söker och gör vårt bästa för att få tillbaka alla”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på X.

Ryska försvarsdepartementet säger i ett uttalande att ”115 ryska soldater som tagits tillfånga i Kurskregionen har återlämnats”.

Utväxlingen är ett resultat av förhandlingar som letts av Förenade arabemiraten, och är den första sedan Ukraina inledde sin offensiv inne i Ryssland.

”Förenade arabemiraten har framgångsrikt medlat en ny fångutväxling mellan Ryska Federationen och Ukraina, som resulterat i frigivningen av 230 fångar”, säger landets utrikesdepartement.

Det är den sjunde medlingen som Förenade arabemiraten genomfört sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022, skriver nyhetsbyrån Reuters. Förenade arabemiraten har behållit goda relationer med Ryssland efter invasionen, till västvärldens frustration. Samtidigt har man också stärkt banden till Ukraina, vilket gjort att landet effektivt kunnat medla mellan de båda.

Sedan kriget började har totalt 1 788 fångar släppts fria genom landets medling, inklusive de som släpps med lördagens besked.