Katastrofval för skotska nationalistpartiet

TT-AFP

Publicerad 2024-07-05 19.06

Skottlands försteminister John Swinney talar med pressen efter brakförlusten.

Skotska nationalistpartiet SNP har gjort ett katastrofval. Resultatet är det sämsta sedan 2010, och innebär att en ny folkomröstning om självständighet är långt borta.

Valnatten har varit ”mycket, mycket svår och skadlig” för partiet, konstaterar partiledare John Swinney. Av partiets 48 mandat återstår endast nio, visar ett preliminärt resultat.

I till exempel Glasgow tog Labour samtliga mandat från SNP.

Det katastrofala resultatet innebär att SNP inte längre är Storbritanniens tredje största parti. Det förlorar viktiga nyckelpositioner i parlamentariska kommittéer, och går miste om finansiering.

Hitta sin själ

– Det kommer att handla mycket om att hitta partiets själ som konsekvens av nattens valresultat, sade John Swinney till BBC.

SNP har dominerat de senaste tre valen i Skottland. Men månader av turbulens i det skotska parlamentet i Edinburgh har fått väljarna att tröttna. Kritiker har också riktat in sig på att SNP fokuserar på frågan om självständighet, medan nyckelfrågor som höga levnadskostnader, utbildning och vård fått stryka på foten.

En ekonomisk skandal 2023 kring SNP och dess försteminister Nicola Sturgeon har också tyngt partiet. Sturgeon själv greps i samband med utredningen, men släpptes.

Långt till folkomröstning

Sist men inte minst är det nu långt till en ny folkomröstning om skotsk självständighet, något som Swinney lovat ta upp till ny diskussion med regeringen i London om partiet får 29 mandat i parlamentet.

I en folkomröstning 2014 röstade 55 procent nej till skotsk självständighet. Efter Storbritanniens EU-utträde försökte den skotska regionregeringen få till en ny folkomröstning. Detta nekades av Storbritanniens högsta domstol 2022, med motiveringen att makten över en folkomröstning ligger hos regeringen i London.

Nästa allmänna val i Storbritannien skulle i stället bli väljarnas dom i frågan, deklarerade Nicola Sturgeon då. Den domen har nu fallit.