Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Paasikivi om ryska attacken: ”Ren terrorbombning”

Publicerad 2024-07-08

Under måndagsmorgonen genomförde Ryssland flera stora attacker i Ukraina.

Minst 24 personer har dött och flera har skadats.

– Det här är bara ett sätt att försöka knäcka den ukrainska försvarsviljan, säger rysslandexperten Joakim Paasikivi.

Tidigt på måndagen utförde Ryssland fler attacker mot städer i Ukraina. Bland annat träffades ett barnsjukhus i Kiev. 24 personer har dött i attackerna runtom landet, tio av dem i huvudstaden, rapporterar BBC.

– Flera städer: Kiev, Dnipro, Kryvyj Rih, Sloviansk, Kramatorsk. Mer än 40 robotar av olika typer. Fastigheter, infrastruktur och barnsjukhus skadades, säger president Zelenskyj.

Men varför Ryssland valt att utföra en sådan massiv attack just idag är oklart menar före detta överstelöjtnant och rysslandexperten Joakim Paasikivi.

– Svaret på varför de genomförde attackerna nu är varför inte? Det är återkommande stora ryska attacker, men skälet till att de inträffar när de gör är svårt att veta, säger han.

Han menar att det kan bero på något så enkelt som att de har fått robotar tillverkade eller importerade eller helt enkelt att man tyckt att det var lika bra.

Att flera attacker genomfördes samtidigt på olika håll kan bero på att man vill man försöka mätta det ukrainska luftförsvaret. Alltså det ska så många robotar och drönare i luften att Ukraina inte ska kunna bekämpa allihopa menar Paasikivi.

”Ren terrorbombning”

I måndagens attack skadades bland annat flerbostadshus och ett barnsjukhus

– Det är ju tragiskt återkommande just dessa attacker mot civila. Det är ren terrorbombning. Det här är bara ett sätt att försöka knäcka den ukrainska försvarsviljan. Det är svårt att urskilja ett tydligt mönster mer än att de gör det för att de kan.

Ryssland hävdar själva att de endast slår mot militära mål, något som inte överrensstämmer med verkligheten.

– Antingen så ljuger de, vilket är fullt möjligt och ibland mest troligt, eller så är de enormt dåliga på att träffa, säger Paasikivi.

Tror man att Ukraina kommer svara på den här attacken?
Nej, jag delar inte den bilden av att det skulle vara någon slags hämndpingis, utan båda länderna har ju naturligtvis en egen strategi.

Följ ämnen i artikeln