Labour tar jätteseger – Starmer nu premiärminister

TT

Uppdaterad 2024-07-05 14.17 | Publicerad 2024-07-04 23.01

Storbritannien går mot ett maktskifte efter 14 års konservativt styre. Labour tar en jordskredsseger och partiledaren Keir Starmer är nu vald till premiärminister.

– Förändringen börjar nu, säger Keir Starmer.

Avgående Rishi Sunak kommer att avgå även som Toryledare.

Labour ser ut att få upp emot två tredjedelar av mandaten i det brittiska parlamentets underhus: omkring 410 av totalt 650 platser. Maktbalansen svänger tvärt efter flera år där de konservativa har haft en knapp majoritet.

– Väljarna har talat och de är redo för förändring, sade Keir Starmer under valnatten, efter att ha vunnit sin egen valkrets i norra London.

Labourledaren aviserar ett ”förändringens årtionde” och säger att arbetet kommer att inledas omgående. Men han varslar också om att förändringen kommer att ta tid.

Sunak beklagar

På 10 Downing Street bad avgående premiärminister Rishi Sunak om ursäkt till det brittiska folket, inför avfärden mot Buckingham Palace där han begärde entledigande av kung Charles III.

– Jag har hört er ilska och besvikelse och tar ansvar för detta nederlag, säger Sunak.

Han berättade att han kommer att avgå även som ledare för Torypartiet, om än inte omedelbart utan under mer ordnade former.

Konservativa Torypartiet gör sitt sämsta val sedan 1800-talet. Det ser ut att få omkring 130 platser i underhuset.

Sunak själv har valts om till sitt mandat i parlamentet, men nästan varannan minister i hans regering har förlorat i sina respektive valkretsar.

Farage invald

En del av Torypartiets stöd tycks ha gått till högerpopulistiska Reformpartiet, som leds av den mångårige brexitagitatören Nigel Farage. Farage själv väljs för första gången in i det brittiska parlamentet och får sällskap av åtminstone några partikollegor.

Reformpartiet fick omkring 14 procent av den totala mängden röster. Storbritanniens traditionella trea Liberaldemokraterna fick färre röster än så – men lyckades till skillnad från Reformpartiet bli allra största parti i många enskilda valkretsar.

Liberaldemokraterna får omkring 70 platser i parlamentet, vilket är fler än vad partiet har haft under det senaste århundradet.

Starmers första tal

Rishi Sunak och Keir Starmer avlöste varandra i London under dagen. När Sunak lämnade Buckingham Palace kom Keir Starmer dit för en kort audiens där kungen formellt erbjöd honom premiärministerposten.

Efter lunchtid klev Labourledaren ut framför sitt nya hem 10 Downing Street och framträdde för första gången som Storbritanniens premiärminister. Där lovade han att ”återuppbygga landet”.

– Fyra nationer står enade igen. Vi möter, som vi så ofta har gjort i vårt förflutna, utmaningar i en osäker värld. Engagerade i en lugn och tålmodig återuppbyggnad, säger han.

61-årige Starmer har ofta beskrivits som korrekt och förutsägbar, men det har också hållits fram som relativt tilltalande egenskaper efter många års politisk turbulens.