Farage till parlamentet för första gången

TT

Publicerad 2024-07-05 07.36

Nigel Farage, ledare för Reformpartiet, blir för första gången invald i parlamentet.

Åttonde gången gillt. Kontroversielle Nigel Farage, brexitprofilen som leder högerpopulistiska Reformpartiet, har för första gången blivit invald i parlamentet.

Efter sju misslyckade försök står det nu klart att Farage väljs till en plats i parlamentet Storbritanniens val. Högerpopulistiska Reformpartiet ser ut att ta flera stolar på bekostnad av konservativa Torypartiet. Enligt vallokalsundersökningar kan det handla om totalt 13 mandat.

– Min plan är att bygga en nationell massrörelse de närmaste åren, säger Nigel Farage.

Farage var ledamot i EU-parlamentet mellan 1999–2020 och ledde då partiet Ukip som förespråkade brittisk ”självständighet” från unionen. Han blev en förgrundsfigur i den politiska utveckling som slutade med att britterna röstade för att lämna EU.

I de inhemska valen har Farages rörelser tidvis haft relativt stort stöd, men han själv har tidigare inte lyckats samla tillräckligt med stöd i en enskild valkrets för att bli vald.

Nigel Farage bildade Brexitpartiet 2018, i ett läge där det tryckte på för att den konservativa regeringen skulle vara mer kompromisslös i förhandlingarna med EU om hur utträdet skulle gå till. Partiet bytte senare namn till Reformpartiet och det har hittills endast haft ett parlamentariskt mandat, då en av Torypartiets ledamöter i underhuset bytte parti i mars i år.