Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Mali bryter med Ukraina efter Wagnerförluster

TT-AFP

Publicerad 2024-08-05 00.49

Talespersonen för Malis militärjunta, Abdoulaye Maiga. Arkivbild.

Mali avbryter sina diplomatiska förbindelser med Ukraina med omedelbar verkan, meddelar talespersonen för landets militärjunta Abdoulaye Maiga.

Maiga hänvisar till uttalanden från en talesperson vid den ukrainska underrättelsetjänsten GUR, som han menar antyder att Kiev kan ha varit indirekt inblandade i de förluster som ryska legostyrkan Wagner och maliska soldater tagit i strider mot separatister och jihadister.

En separatiströrelse i norra Mali hävdade i veckan att över 80 stridande från den ryska milisgruppen Wagner och ett 50-tal maliska soldater dödats i intensiva strider i slutet av juli. Striderna har beskrivits som ett bakhåll lett av såväl tuareger som jihadister.

Wagnergruppen har varit närvarande i Mali sedan i slutet av 2021 efter en militärkupp. Malis nya styre tvingade bort Frankrike och internationella fredsbevarande styrkor och vände sig i stället till ryska Wagner för militärt stöd.

Tidigare i veckan bekräftade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sitt stöd för det maliska styret i ett telefonsamtal med sin motsvarighet Abdoulaye Diop.