Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Oro för förestående inbördeskrig i Libanon

Publicerad 2024-10-22 08.55

Oroligheter på Hamra street i Beirut under måndagen.

Det finns en risk för att striderna i Libanon utvecklas till ett inbördeskrig i landet, varnar Frankrikes försvarsminister Sébastien Lecornu.

Samtidigt växer spänningarna bland de fördrivna på Beiruts gator.

Oroliga scener utspelade sig i Beirutområdet Hamra under måndagen, då hundratals fördrivna libaneser som bosatt sig i en byggnad skulle fördrivas av libanesiska säkerhetsstyrkor.

Demonstranter kom för att visa sitt stöd till internflyktingarna, som inledningsvis rapporteras ha haft fastighetsägarens tillåtelse att söka skydd där.

Israels upptrappade attacker mot Libanon har oftast riktats mot shiamuslimska områden, där den Iranstödda shiamilisen Hizbollah har stort stöd.

Plågat av krig

Många av de miljontals libaneser som fördrivits från sina hem är därför shiamuslimer – en viktig detalj i landet som i modern tid plågats av ett långdraget och blodigt inbördeskrig.

Området Hamra är känt för att vara en stadsdel där personer med olika religioner bor, vilket skiljer sig från många andra stadsdelar i Beirut.

Protesterna ledde slutligen till en överenskommelse, där kvinnor och barn tilläts stanna i byggnaden. Men scenerna väckte gamla farhågor till liv, vilket förstärktes av den franska försvarsministern Sébastien Lecornus uttalanden samma dag.

Vapenvila nödvändig

– Vår position är för närvarande huvudsakligen baserad på en rädsla . . . för ett överhängande inbördeskrig i Libanon, säger Lecornu i en intervju med franska tv-kanalen LCI.

En vapenvila i Libanon är nödvändig för den kollektiva säkerheten, enligt försvarsministern.

– Vi är här för att på ett mycket operativt sätt försöka undvika ett krig mellan religioner och ett inbördeskrig i Libanon, fortsatte han enligt franska medier.