Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

En miljard dollar utlovat till Libanon

Publicerad 2024-10-24 11.00

Libanons tillfälliga premiärminister Najib Mikati och Frankrikes president Emmanuel Macron under torsdagens stödkonferens för Libanon i Paris.

En stödkonferens i Paris för krisens Libanon har samlat in löften om en miljard dollar – närmare elva miljarder kronor.

Beskedet från franska utrikesdepartement innebär nödvändig hjälp till Libanons drabbade.

– Vi har visat att vi är mäktiga uppgiften, sade en nöjd Jean-Noël Barrot, fransk utrikesminister och värd för konferensen.

– Men vi kan inte nöja oss med att stödja humanitärt och säkerhetsmässigt, vi måste få till stånd en diplomatisk lösning, fortsatte han.

Militärt stöd

800 miljoner dollar är öronmärka för humanitärt stöd och 200 miljoner dollar ska gå till att stödja Libanons militär. Libanons nationella armé kommer att få en avgörande roll om ett eldupphör kan nås mellan Israel och Hizbollah.

Frankrike stödjer med 100 miljoner euro – motsvarande 1.1 miljarder kronor.

Tyskland bistår med nästan lika mycket. Löftena kommer under dagens internationella stödkonferens för Libanon i Frankrikes huvudstad Paris.

– Den libanesiska befolkningen behöver omgående massivt stöd, både till de hundratusentals som tvingats på flykt av kriget och för de samhällen som hyser dem, sade Frankrikes president Emmanuel Macron och uppmanade samtidigt till omedelbar vapenvila.

Macron lovade även att bidra med utrustning till Libanons reguljära armé.

Lång ekonomisk kris

Kriget mellan Israel och milisrörelsen Hizbollah i Libanon har tvingat runt en miljon libaneser att lämna sina hem. Israeler angriper dagligen Hizbollahmål och har enligt FN beordrat evakueringar för runt en fjärdedel av landet. Fler än 2 500 har dödats och den ekonomiska kris som länge plågat landet har förvärrats.

Stödkonferensens franska arrangörer hade hoppats på att få löften om bidrag på motsvarande 4,5 miljarder kronor – vilket mer än fördubblades under konferensen.

Frankrike har historiskt starka band med Libanon, som var ett franskt så kallat protektorat fram till självständigheten 1943.