Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Sydkorea kan skicka vapen till Ukraina

Publicerad 2024-10-22 07.38

Sydkoreanska nyheter visade under måndagen bilder på soldater som tros vara nordkoreanska som står i kö för att ta emot ryska förnödenheter.

Sydkorea kan överväga att förse Ukraina med vapen, som svar på uppgifterna om att Nordkorea beslutat att skicka tusentals soldater till Ryssland för att bistå Moskva i Ukrainakriget.

Den sydkoreanska varningen om vapen kommer samma dag som Nordkorea, genom sin representant i FN, nekat till uppgifterna om nordkoreanska soldater i Ryssland. Även Ryssland har förnekat nordkoreansk inblandning.

Påståenden från Sydkorea – vars underrättelsetjänst Nis flaggat för att Nordkorea fattat beslut om att skicka 12 000 soldater inklusive specialstyrkor – är enligt den nordkoreanska representanten ”grundlösa rykten”.

Även diktatorn Kim Jong-Uns mäktiga syster Kim Yo-Jong nekar till uppgifterna och kallar både Sydkorea och Ukraina för ”galningar” som gör ”vårdslösa uttalanden mot kärnvapenstater”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har däremot sagt att det finns tydliga bevis för att Nordkorea skickat soldater till Ryssland, och pekar på satellitbilder och videoklipp som uppges visa hur 1 500 nordkoreanska soldater redan skickats mot ryska Vladivostok.

Pyongyang och Moskva har varit allierade sedan Nordkorea grundades efter andra världskriget, och har kommit ännu närmare varandra efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

Nordkorea har sedan tidigare levererat stora mängder vapen till Ryssland.