Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Delar i nordkoreansk robot antyder sanktionsbrott

Publicerad 09.43

Moskva och Pyongyang har fördjupat det militära samarbetet efter sanktionerna som infördes mot Ryssland efter invasion av Ukraina 2022. Här syns Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under ett möte i Pyongyang i juni.

En nordkoreansk robot som sköts ned i Ukraina i september innehöll nytillverkade elektronikkomponenter från fyra olika västländer.

Fynden tyder på omfattande brott mot västs sanktioner.

Roboten i Poltavaregionen innehöll mikroelektronik som kunde spåras till nio tillverkare i USA, Schweiz, Storbritannien och Nederländerna. Delarna ska ha tillverkats mellan 2021 och 2023, enligt en rapport från den oberoende ukrainska antikorruptionskommissionen Nako.

Stämmer uppgifterna är det tydliga brott mot de sanktioner som infördes mot Ryssland efter den fullskaliga invasionen av Ukraina – och mot de västliga sanktioner som sedan länge gäller mot Nordkorea.

Moskva och Pyongyang har fördjupat sitt militära samarbete efter sanktionerna. Nordkorea har levererat betydande mängder vapen till Ryssland, däribland granater och robotar.

Tidigare i veckan rapporterade Sydkoreas underrättelsetjänst Nis att Nordkorea fattat beslut om att skicka 12 000 soldater, inklusive specialstyrkor, till Rysslands invasionskrig.