Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Zelenskyj varnar för Nordkorea

Uppdaterad 05.20 | Publicerad 03.47

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det finns tydliga bevis för att Nordkorea skickat soldater till Ryssland. Han varnar samtidigt omvärlden för vad Moskva kan tänkas ge det slutna landet i utbyte.

Zelenskyj hänvisar till satellitbilder och videoklipp och säger att det nu borde vara uppenbart för alla att Nordkoreas diktator Kim Jong Un skickat militär personal till Ryssland.

– Vi förväntar oss en normal, ärlig och stark reaktion från våra partner på detta, säger Zelenskyj i sitt kvällstal på söndagen, och varnar för vad Ryssland kan tänkas ge Nordkorea i utbyte:

– Tyvärr kan instabiliteten och hoten växa avsevärt när Nordkorea börjar lära sig modern krigföring.

Zelenskyj varnar vidare för att kriget i Ukraina kan komma att förlängas om Ryssland förstärker med både manskap och vapen från det slutna landet.

– I själva verket är detta ytterligare en stat som går med i kriget mot Ukraina.

I veckan uppgav Sydkoreas underrättelsetjänst Nis att Nordkorea fattat beslut om att skicka 12 000 soldater, inklusive specialstyrkor, till Rysslands invasionskrig.

Myndigheten publicerade satellitbilder som sägs visa hur en första grupp om 1 500 soldater skickas mot ryska Vladivostok.

Natos generalsekreterare Mark Rutte kunde i fredags ännu inte bekräfta uppgifterna, men fördömde Nordkoreas agerande oavsett.

– De hjälper att göda Rysslands krig på alla sätt de kan, sade Rutte efter Natos försvarsministermöte i Bryssel.

Nordkorea har sedan tidigare levererat betydande mängder vapen till Ryssland, däribland granater och robotar.