Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Ny mätning: Trump leder i alla vågmästarstater

Rycker ifrån på bettingmarknaden

Uppdaterad 00.34 | Publicerad 00.12

Opinionssiffrorna pekar uppåt för Trump. Samtidigt ifrågasätts hans stora ledning på bettingmarknaden.

Kamala Harris leder i de nationella opinionsmätningarna inför USA-valet.

Men nu har Donald Trump ett övertag i alla vågmästarstater.

På bettingmarknaden är också tron stark på att Trump kommer att ta hem segern.

Med 16 dagar kvar till valet i USA leder Harris med 1,2 procentenheter över Trump, enligt en färsk mätning från Real Clear Politics. Harris har 49,3 procent av stödet, jämfört med Trumps 48,1 procent.

Mätningen visar också att Trump har ökat sin ledning i alla vågmästarstater förutom North Carolina och Wisconsin, jämfört med en vecka sedan. I North Carolina har Trump gått från att leda med en procentenhet över Harris den 12 oktober, till att leda med 0,5 procentenheter den 19 oktober.

I vågmästarstaten Wisconsin är det däremot nästan oavgjort i opinionsmätningarna. Den 19 oktober ledde Trump med bara 0,2 procentenheter. För en vecka sedan såg det däremot annorlunda ut. Den 12 oktober var det tvärtom Harris som hade övertaget, och ledde med 0,3 procentenheter.

Staten där Trump leder som mest är Arizona. Där leder Trump med 1,6 procentenheter, jämfört med en vecka sen då han ledde med 1,0 procentenhet över Harris.

Trump leder totalt i vågmästarstaterna i en sammanvägning av de senaste opinionsmätningarna.

Bettingmarknaden: Trump vinner

Trots att opinionsmätningarna visar att racet är väldigt jämt mellan Trump och Harris visar betting-marknaden en annan version.

Enligt källor till Business insider har individer eller grupper satsat så mycket som totalt 30 miljoner dollar på att Trump kommer vinna valet på plattformen

PolymarketPolymarket är en plattform för förutsägelsemarknader. Den tillåter användare att handla på resultatet av verkliga händelser genom att köpa och sälja aktier baserat på deras förväntningar. Dessa händelser kan inkludera politiska val, sportevenemang, eller ekonomiska indikatorer. Förutsägelsermarkander ska inte jämföras med opinionsmätningar eftersom de bara baseras på hur deltagarna uppfattar oddsen, inte användarnas faktiskta partistöd. , skriver The Economic Times.

Oddsen på Polymarket talar nu för att Trump har 60 procents chans att vinna, och på hemsidan Election Betting Odds ligger siffran på 57 procent. Trumps odds på plattformarna har ökar kraftigt den senaste tiden, och det har väckts spekulationer bland politiska experter och folk på sociala medier om högprofilerade personer kan ha en påverkan på bettingmarknaden.

Trump har seglat upp som favorit på spelmarknaderna.

”Medveten manipulation”

Den politiska strategen Tom Bonier, senior rådgivare på analysföretaget TargetSmart, sa till magasinet Fortune att han tror att Trump-satsningarna är en del av ”en samordnad ansträngning för att förändra uppfattningen om detta val”, enligt Newsweek.

– Ett centralt argument har dykt upp under de senaste veckorna av denna kampanj: styrka kontra svaghet. Donald Trumps persona, och därför hans stöd från väljarna, förlitar sig på att ses som stark. Men om allmänhetens uppfattning är att han kommer att förlora, faller allt samman, säger han.

Den politiska analytikern Christopher Gerlacher som studerar marknadstrender sa till tidningen The Daily Beast att ”uppgången på Polymarket nästan helt säkert handlar om medveten manipulation av marknaden”.

USA SKOLAN