McCains hopp finns i USA:s swing states

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-29

Sex dagar kvar till presidentvalet i USA – och allt ser ut att vara avgjort.

Eller?

Inte nödvändigtvis.

Aftonbladet ger dig här den senaste uppdateringen av ställningen i världens viktigaste val.

John McCain på valturné i Florida på onsdagen.

De kallas för ”swing states” eller ”battleground states”, det dryga tiotal stater där striden mellan de bägge presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain för närvarande rasar som allra mest intensivt. För Obama handlar det om att fullfölja i de stater där han fått vittring på oväntade segrar. För McCain handlar det om ”damage control”, att försvara traditionellt republikanska fästen.

Ekonomin oroar

Den finansiella krisen har svängt över pendeln till förmån för Barack Obama, som har större förtroende bland väljarna att vara rätt person att komma till rätta med ekonomin.

I sju av åtta vågmästarstater (Colorado, Florida, Ohio, Pennsylvania, New Hampshire, Virginia och Nevada) stöttar de väljare som uppger sig vara oroade över ekonomin – allt mellan 79-90 procent säger sig göra det – demokraternas kandidat.

Kvinnor stödjer Obama

Barack Obama har också störst stöd bland kvinnorna i swing staterna. I Florida har männen störst förtroende för McCain.

Totalt sett ser Barack Obamas ledning stabil ut, enligt realclearpolitics.com leder Obama med 311 elektorsröster över McCains 157.

Men så gott som samtliga bedömare och valanalytiker tycks vara överens om att avståndet kommer att krympa ju närmare valdagen den 4 november vi kommer.

Här är det dagsaktuella läget i de stater som förmodas komma att avgöra det amerikanska presidentvalet, världens just nu viktigaste val.