Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Rädsla och ilska i Hagfors

Publicerad 2014-10-08

HAGFORS. Seriesexförbrytaren har skapat rädsla, försiktighet och ilska i Hagfors.

Elva sexbrott på drygt en månad kulminerade i söndags i en våldtäkt.

– Det finns en stor risk att han göra värre och värre saker, säger sexualbrottsexperten Elisabeth Kwarnmark.

Den 31 augusti kom den första anmälan. I söndags morse den senaste, när en våldtäkt ägde rum i vackra Blinkenbergsparken strax utanför centrala Hagfors.

– Det är det enda folk pratar om, säger Jessica Björkqvist, 25.

Ett påstående vi kan intyga efter att ha tillbringat tisdagen i orten med drygt 5 000 invånare i nordöstra Värmland.

Tryggheten är som bortblåst, på bara drygt en månad.

Startat Facebookgrupp

Tillsammans med Carina Burman Frödén, 54, har Jessica startat en grupp på Facebook där de organiserar nattvandring. Första vandringen genomfördes i helgen, men trots det inträffade fyra nya överfall, inklusive söndagens våldtäkt.

– Jag kan känna att jag bara vill flytta härifrån. Jag känner mig själv inte trygg, men hoppas att vi med nattvandringen nu kan få folk att känna sig lite tryggare, säger Carina Burman Frödén.

Våldseskaleringen är typisk för en serievåldtäktsman, enligt psykologen Elisabeth Kwarnmark. Hon är en av landets ledande inom behandling av sexualbrottslingar och befarar att våldet fortsätter öka.

De första anmälda fallen handlade om en man som stod och tittade in genom fönster. Snart kom nya anmälningar om en gärningsman som attackerade sina offer och slet ner dem på marken innan han försvann från platsen. Och i söndags anmäldes alltså en fullbordad våldtäkt.

– Tillvägagångssättet kan tyda på att han känner sig ensam och brottas med problematik med låg självkänsla och ångest. Det kan hända att han lugnar ner sig något efter våldtäkten, men det finns en stor risk att han sedan gör värre och värre saker, säger Elisabeth Kwarnmark.

”Förbannade och rädda”

Oron för våldsupptrappning hörs även på gatorna i Hagfors.

– Folk här är förbannade och rädda. Det är hemskt att en man ska få sätta skräck i ett helt samhälle, säger Therese Olsson, 26.

Hon skulle inte ensam gå ut i Hagfors efter mörkrets inbrott, och passade på tisdagen på att handla på dagen med sexmånadersdottern Selma.

Therese har reagerat på en sak:

– Jag tycker det är konstigt att polisen inte är synligare här nu.

Polisen i Värmland har ännu inte gjort några framsteg i ärendet, och har ingen misstänkt gärningsman. En person var ett tag gripen, men samtidigt skedde ett nytt överfall och misstankarna avskrevs.

– Vi har ju spaning och hoppas kunna få fram en person som stämmer in på signalementet, men det finns ingen som sitter anhållen, säger Christer Magnusson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Under tisdagen ska en person ha hörts, enligt polisen, men inte gripits. I stället uppmanar de till fortsatt försiktighet.

– Man ska inte knalla runt ensam när det är mörkt utan försöka ha någon med sig. Försök vara observant för vad det är för folk runt omkring en och inte utsätta sig för onödiga risker.

”Ung och smal”

Polisen har i ett pressmeddelande skickat ut ett signalement på den misstänkte förövaren:

”Gärningsmannen beskrivs som relativt ung. Smal kroppsbyggnad och han beskrivs som mörkhyad eller något mörkhyad.”

Under tisdagen syntes inga uniformerade poliser bevaka gatorna, men civilklädda uppges finnas i trakten.

Däremot har Hagfors invånare slutit upp och patrullerar själva gatorna.

För trygghetens skull.