Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Cellen som terrorfabrik

Fängelser grogrund för rekrytering

Blommor vid platsen där den 22-årige mannen sköts ihjäl i Köpenhamn.

Hur tackla terrorismen?

Rop på hårdare tag är kanske en naturlig reaktion. Men långt före dåden i Paris och Köpenhamn visar erfarenheter att fängelser inte bara är bra för att hålla kriminella inlåsta utan även skapar jihadister.

Den muslimske imamen Abdullah al-Faisal verksam i England dömdes 2007 till nio års fängelse för att uppmuntrat sina troende att döda judar, kristna och amerikaner. När en häktad placeras i en cell nära honom tar det bara 72 timmar innan al-Faisal har övertygat honom att bli självmordsbombare.

Så fort den häktade släpps reser han till Jemen för att utföra sitt uppdrag, som av olika skäl aldrig blir av.

Ett oerhört tydliga fall av jihadistrekrytering som återges i den brittiska parlamentsrapporten "Roots of violent radicalisation" som kom för några år sedan.

I rapporten anges fängelser, vid sidan av internt, moskéer och universitet som den viktigaste platsen där framförallt unga män förvandlas till mördarmaskiner.

Manipulera

Man skriver att folk i fängelser är "lättare att manipulera eftersom de är mer sårbara". Detta faktum utnyttjas av jihadister som sitter inne.

Då inträffar alltså det märkliga att fängelser i stället för att skydda mot våld i denna mening bidrar till ökad terror. Onekligen ett problem för samhället om en av dess främsta sanktioner mot terrorism får en oönskad dubbelverkan.

Fenomenet är så vanligt att det fått ett särskilt namn, Prislam (prison + islam). Ändå skiftar medvetenheten från land till land. Det har diskuterats under en längre tid, framförallt i USA sedan fyra interner som träffats i fängelset greps 2009 för att ha planerat att bomba synagogor. Tre av de fyra konverterade till islam i fängelset.

Frågan om cellen som terrorfabrik har åter blivit akut i och med  dåden i Paris och Köpenhamn. Samtliga tre gärningsmän i attacken mot Charlie Hebdo hade radikaliserats i fängelset.

Attentatsmannen i Köpenhamn hade släpps från fängelset för bara två veckor sedan. Där han enligt uppgift uppmärksammats för sina extremistiska åsikter.

Hålls åtskilda

Att islamistiska terrorister har en bakgrund som kriminella är inte ovanligt. Däremot är det svårt att slå fast hur många av dem som verkligen radikaliserats i fängelset.

Föga förvånande är problemet störst i länder där en stor del av de intagna är muslimer. I Storbritannien har antalet intagna muslimer fördubblats de senaste tio åren till över tiotusen 2013. Frankrike och Belgien är andra exempel.

I Frankrike pågår sedan september förra året ett försök i där 20 dömda jihadister som anses särskilt benägna att rekrytera nya terrorister hålls åtskilda från övriga fångar. Belgien har precis infört nya regler i fängelserna för att minska risken för radikalisering.

Samtidigt är det svårt att lagligt hålla misstänkta rekryterare i vad som liknar isolering år efter år.

För att komplicera bilden så är långtifrån alla terrorister kriminella som möter allah i fängelset. Tvärtom finns exempel på ett antal högt utbildade som planerat och genomfört terrorattacker. En del kommer från fattiga miljöer. Rätt många är från medelklassen.

Den enda verkliga gemensamma nämnaren verkar vara känslor av missnöje och upplevda orättvisor.