Norska krigsbrott utreds nu

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-08

Den norske försvarschefen Harald Sunde har beordrat en fullständig utredning av de påstådda krigsförbrytelser som ska ha begåtts av norska soldater i Afghanistan.

Det rapporterar den norska tidningen VG i dag.

– Harald Sunde har beordrat granskning av fallen då ryktena om möjliga krigsförbrytelser inte klingat av. Inget tyder på att händelserna har skett, men rykten cirkulerar fortfarande, säger Erling Bö som är seniorrådgivare och talesperson för försvarschefen till VG.

Föreläste på högskola

Harald Sunde har tillsatt utredningen sedan en truppchef i Telemarksbataljonen under en föreläsning på den norska krigshögskolan den 8 april i år berättat att norska soldater ska ha dödat en sårad afghansk upprorsman i Ghormac-regionen. Enligt truppchefen ska norska soldater också ha använt en afghan som mänsklig sköld i Maimana.

Truppchefen i fråga kom direkt från sitt uppdrag Afghanistan och skulle ge en osminkad version av uppdraget där. Hans berättelse ledde till starka reaktioner bland åhörarna. Bland annat ska norska soldater ha använt en afghansk man som mänsklig sköld. Händelsen ska ha inträffat norr om Meymaneh den 31 december 2009. Den 17 januari i år ska norska soldater ha skjutit och dödat en sårad afghansk rebell i strid mot gällande regelverk. Det ska ha skett i Ghormac-distriktet i Afghanistan.

"Ett missförstånd"

Redan i våras undersöktes saken efter att rektorn för krigshögskolan slagit larm om uppgifterna som framkommit under föredraget.

– För mig är det viktigt att skilja på rykten och fakta. Inom mitt ansvarsområde har jag gjort det jag kan för att utreda saken. Men det arbete jag har gjort har inte stoppat ryktena så nu sänder jag en rapport om saken till Försvarets högkvarter. De kan koppla ihop vad jag har påpekat och studerat med vad som egentligen hände i Afghanistan, säger generalmajor Hären Per Sverre Opedal till VG.

Men ärendet lades åt sidan.

– Det Hären har kommit fram till i sina undersökningar visar att det inte finns någon substans i detta, det är tvärt emot ett missförstånd, sa Sunde till VG i förra veckan.

Men nu backar alltså den norske försvarschefen och beordrar ytterligare granskning av de uppmärksammade fallen.