Frida är både fast och god

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-20

Ny äppelsort har odlats fram

Vacker färg Äppelsorten Frida är röd till färgen och välsmakande. Syrlig först, men mildare efter lagring.

Nu lanseras ett nytt svenskt äpple.

Frida heter frukten som har tagits fram vid lantbruksuniversitetets anläggning i Balsgård i Kristianstad.

– Äpplet har vacker form och färg och är både fast och smakrikt, säger professor Hilde Nybom till Aftonbladet.

Brorsan Fredrik är Fridas bror. En äppelsort som passar utmärkt för hemodlaren. Sorten har en svagväxande grundstam, varför trädet förblir litet och lätthanterligt.

Frida är en korsning mellan den populära äppelsorten Aroma och en nordamerikansk sort.

I år kommer cirka 200 ton av det nya äpplet att skördas och det beräknas finnas ute i butikerna i början av nästa år.

– Eftersom Frida kan lagras länge, kommer det ut i handeln lite senare på säsongen, säger professor Hilde Nybom som har förädlat äppelsorten. Ett arbete som har pågått sedan 1990-talet.

Bör lagras

Hon menar att äpplet vinner på att lagras en tid, eftersom det är tämligen syrligt när det är nyskördat.

– Det måste ligga på lager så att syran lugnar ner sig. Smaken blir mer balanserad då.

Det finns flera fördelar med den nya äppelsorten.

– Det är resistent mot äppelskorv och har en väldigt vacker form och färg. Frukterna sitter också väldigt prydligt på trädet, vilket gör att frukten får i stort sett samma storlek. Sedan är ju smaken väldigt god!

Fredrik odlas hemma

Den som vill odla äpplet hemma i sin egen trädgård blir besviken. En stor odlarförening har nämligen hyrt in rättigheterna att odla Frida.

– Det får man köpa i affären. Men man kan odla Fridas bror Fredrik istället. Fredriks frukt är lite mindre och inte lika knallröd. Men det mognar några veckor tidigare, vilket kan vara en fördel för hemmaodlaren.