Närmare 1 000 döda i skolor för USA:s urfolk

TT-AP

Uppdaterad 03.21 | Publicerad 03.06

USA uppmanas att officiellt be om ursäkt sedan en utredning visat att närmare 1 000 barn avlidit på internatskolor för Amerikas urfolk.

Utredningen, som initierades av USA:s inrikesminister, visar att minst 973 barn dog efter övergrepp, av sjukdomar och på grund av hård behandling i USA:s statliga internatskolesystem under en 150-årsperiod.

Internatskolornas verksamhet, som granskats i den statliga utredningen, pågick fram till 1969.

Utredarna har hittat både märkta och omärkta gravar vid 65 av de mer än 400 internatskolorna som inrättades i syfte att assimilera ursprungsamerikanska barn till det styrande samhällets normer.

På gravarna anges inte specifik dödsorsak, men utredningens tjänstemän säger att det rört sig om övergrepp, sjukdomar och olyckor.

Utredningen, som presenterades på tisdagen, inleddes sedan åtskilliga tidigare elever från USA:s ursprungsbefolkning berättat om den hårda behandling de fick utstå när de skiljdes från sina föräldrar och tvingades till internatskolor.

I en första preliminär rapport från 2022 beräknades att över 500 barn hade dött under sin skolgång på internatskolor.

“Den federala regeringen vidtog medvetna och strategiska åtgärder genom federala ursprungsamerikanska internatskolor för att isolera barn från sina familjer, förneka dem deras identiteter och deras språk, kultur och kontakter som är grundläggande för ursprungsbefolkningen”, skrev USA:s inrikesminister Deb Haaland i samband med att rapporten offentliggjordes.

Haaland är den första ministern i en amerikansk regering som kommer från ett av Amerikas ursprungsfolk.

ANNONS