Övergrepp i Nya Zeeland "en nationell skam"

TT-AP

Publicerad 2024-07-24 08.17

Människor samlades vid parlamentet i Wellington för att höra slutresultatet från rapporten om historiska övergrepp vid institutioner i Nya Zeeland.

Statliga och religiösa institutioner i Nya Zeeland har varken lyckats förebygga, hindra eller erkänna övergrepp mot barn och utsatta vuxna, visar en omfattande offentlig utredning.

Institutionerna har inte lyckats skydda dem de skulle ta hand om, ens när övergrepp har blivit kända, visar utredningens slutrapport.

Av 650 000 personer som befunnit sig på institutionerna mellan 1950 och 1999 fick nästan en tredjedel utstå fysiska, sexuella, verbala eller psykiska övergrepp, visar rapporten som kallar resultatet ”en nationell skam”. Övergreppens omfattning har varit ”ofattbar”, granskningen av statliga och religiösa institutioner slapp och förövarna har sällan drabbats av påföljder.

Regeringen har lovat en ursäkt till dem som drabbats och uppger att behandlingen av vissa barn på ett statligt styrt sjukhus uppgår till tortyr. Frågan om kompensation är inte avgjord, men regeringen räknar med att det kommer att kosta flera miljarder nyzeeländska dollar.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel valuta.