Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Spårhund ska hitta vägglöss i OS-bagage

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-08-13

En vägglus som fångades på bild i samband med en lägenhetssanering i Stockholm. Arkivbild.

Inga objudna gäster ska följa med från OS. Åtminstone inte till Sydkorea.

Där har nämligen en spårhund satts in på flygplatsen för att upptäcka vägglöss bland idrottsutövare och sportentusiaster på väg hem från Paris.

En våg av vägglöss framkallade äckel och panik hos många i den franska huvudstaden förra hösten. Medier runt om i världen var inte sena att hänga på – och till slut tycktes masspsykosen vara ett faktum. Hysterin fick också en del franska politiker att kräva en handlingsplan från regeringen inför OS, som nyss avslutades och lockade mängder av besökare till Paris.

Senare uppgav en fransk minister att väggluspaniken späddes på av rysk desinformation i sociala medier.

Särskild spårhund

I Sydkorea är regeringen hur som helst orolig över att landets olympiska idrottare ska ha något mer än sina 13 guldmedaljer i bagaget. Därför har den tvååriga beaglen Ceco, som med sin nos kan upptäcka de feromoner som vägglössen avger, stationerats på den internationella flygplatsen Incheon i Seoul.

Ceco beskrivs som den första och enda hund som utbildats i Sydkorea för att spåra upp vägglöss. Han kan kontrollera ett hotellrum av standardstorlek på mindre än två minuter, påstår skadedjursbekämpningsföretaget Cesco, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”När världssamfundet samlas i Paris, Frankrike, med anledning av sommar-OS 2024, finns det risk att vägglöss kommer in i landet efter evenemanget”, skriver den sydkoreanska regeringen i ett uttalande som nyhetssajten Politico rapporterar om.

Ska förebygga

Insatsen på flygplatsen beskrivs i uttalandet som en ”förebyggande åtgärd”.

Ceco och hans team kommer att jobba fram till den 8 september, enligt regeringen som också meddelar att flygplan som kommit direkt från Paris nu kommer att desinficeras en gång i veckan i stället för en gång i månaden.