Brå: Majoriteten dödligt våld sker inte i kriminell miljö

Publicerad 2024-05-16

En fjärdedel av dödligt våld är inom familjen.

Två av tre fall av dödligt våld sker inte i kriminell miljö.

Det visar en ny rapport från Brå.

– Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Dödligt våld i den kriminella miljö har ökat i nära två decennier.

Samtidigt visar den nya rapporten från Brottsförebyggande rådet, Brå, att två av tre fall av dödligt våld inte sker i kriminell miljö.

– Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män, 15–29 år, har samtidigt ökat markant, och en stor del av ökningen kan kopplas till dödsskjutningar i den kriminella miljön.

Dödsskjutningarna ökar enbart i Sverige

Det är enbart i Sverige som det dödliga skjutvapenvåldet ökar, och har nått särskilt höga nivåer under 2022, enligt rapporten.

Fram till 2013 hade Sverige ungefär samma nivå och utveckling av dödligt skjutvapenvåld som grannländerna Norge och Danmark, men sedan dess har trenderna gått isär.

”Efter flera decennier av minskande nivåer inom i princip hela Europa (liksom i övriga Västvärlden) har den svenska trenden börjat utmärka sig genom den beskrivna uppgången”, står det i Brå-rapporten.

Färre mord på kvinnor i nära relation

Det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation är dock betydligt lägre i Sverige jämfört med i Europa i stort sett till befolkning.

Under 2021 dog 2,9 kvinnor av dödligt våld inom familjen i Sverige jämfört med sex döda i Europa, räknat per miljon invånare.

Den nya Brå-rapport publicerades på torsdagen och undersöker utvecklingen, omfattningen och karaktären av det dödliga våldet i Sverige sedan 1990.