Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Kristersson: I morgon blir en bättre dag

Anna Hansson/TT

Uppdaterad 16.09 | Publicerad 14.21

Statsminister Ulf Kristersson (M) talar vid riksmötets öppnande i riksdagens kammare.

Statsminister Ulf Kristersson (M) ger en hoppfull bild av Sverige i regeringsförklaringen.

– Det ljusnar vid horisonten, säger han.

En alltför optimistisk bild av verkligheten, enligt S-ledaren Magdalena Andersson.

Kristersson pekar på att Sverige är medlem i Nato, att kampen mot inflationen är vunnen, att allt fler brott i gängmiljö klaras upp och att antalet asylsökande är historiskt lågt.

– Vi har fastare mark under fötterna.

Kristersson uppger att vi går in i mandatperiodens andra halvlek och att resultaten av regeringens reformagenda börjar synas.

– Sverige blev länge fattigare och farligare. Nu har vi påbörjat resan mot att bli rikare och tryggare.

Kristersson påminner dock att det kommer att ta lång tid att bekämpa den organiserade brottsligheten, vända skolresultaten, bygga ny kärnkraft och rusta vägar och järnvägar.

Återvandring stimuleras

S-ledaren Magdalena Andersson anser att regeringsförklaringen och Ulf Kristersson var alltför optimistisk. Hon säger att barn under 15 i större grad dras in i kriminalitet, att det fortfarande skjuts i Sverige och att sjukvården går på knäna.

– Han framstod som nöjd på ett sätt som jag tror att många i Sverige inte känner igen sig i, säger hon.

Åkesson: ”Behöver leverera”

I regeringsförklaringen nämns att frivillig återvandring kraftigt bör stimuleras och öka, trots att en utredning nyligen konstaterade att inget land i Europa lyckats med det.

I höst ska en ny lista presenteras över utanförskapsområden, som har ett bredare fokus än polisens lägesbild av utsatta områden och regeringen vill också skärpa straffen rejält för unga som begår brott.

Ett förslag om att försvåra penningtvätt genom så kallad hawalaverksamhet aviseras också.

Och enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson är de två viktigaste områdena som Tidöpartierna behöver få bukt med just migrationen och brottsligheten.

– Det är det vi behöver leverera på, säger Åkesson.

2,3 procent till försvar

Andra frågor som togs upp var bland annat försvaret och kriget i Ukraina. I höst läggs en proposition om upprustningen av försvaret 2025–2030. Nästa år kommer Sverige att lägga över 2,3 procent av BNP på det militära försvaret, uppger Kristersson.

– Sverige kommer att stötta Ukraina så länge som det krävs. Ukrainas sak är också vår, säger Kristersson till långa och högljudda applåder.

Han avslutar regeringsförklaringen med:

– I morgon blir en bättre dag.

Följ ämnen i artikeln