Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mystiska lönnmord på Irans kärnexperter

Israel misstänks sabotera och försena Irans väg mot kärnvapen

Två män på motorcykel fäste en magnetbomb på vetenskapsmannen Mostafa Ahmadi Roshans Peugot. I explosionen som följde dog Roshan. Hans chaufför skadades och dog på sjukhus.

Fruktan är stor för en väpnad konflikt mellan Iran och västvärlden.

Sanningen är att kriget förmodligen redan inletts.

På två år har fyra iranska forskare mystiskt mördats.

Mostafa Ahmadi Roshan blev mördad av två män på motorcykel som fäste en magnetbomb på hans bil.

Den senaste i morse.

Två män på motorcykel fäste en magnetbomb på Mostafa Ahmadi Roshans Peugot utanför ett universitet i Teheran. Sekunder senare exploderade bilen.

Roshan var enligt nyhetsbyråernas rapporter forskare och hög chef vid anrikningsanläggningen i Natanz där han specialitet var att skilja gaser från varandra. Anläggningen är en av dem där västvärlden hävdar att Iran utvecklar kärnvapen. Gasseparation används vid anrikningen av uran.

Mordet påminner mycket om flera tidigare attentat mot iranska vetenskapsmän de senaste två åren.

Mordvåg

För exakt två år sedan, 12 januari 2010, dödas Masoud Ali Mohammadi av en fjärrutlöst bomb i en motorcykel som parkerats bredvid hans bil. Västexperter pekade ut Mohammadi som en av Irans främsta kärnforskare.

29 november 2010 mördades Maajid Shahriari när en motorcyklist fäste en magnetbomb på hans bil under körning. Han var professor i nukleär fysik.

Samma dag attackerades en expert på nukleära isotoper, Fereidoun Abbasi, med en bomb fäst på hans bil. Abbasi och hans fru upptäckte motorcyklisten och fattade misstankar. De hann kasta sig ur bilen. Båda skadades men överlevde.

23 juli 2011 lönnmördades fysikern Darioush Rezaei. Han sköts i halsen utanför dotterns daghem i östra Teheran.

Förutom avrättningarna har Iran utsatts för virusattacker som slog ut datorerna vid anrikningsanläggningen. En mystisk explosion inträffade på landets största robotbas och dödade en av de främsta experterna.

Kalla kriget

Händelserna för tankarna till det kalla krigets dagar då lönnmord hörde till vardagen i kampen mellan öst och väst. Men där spåren alltid sopades igen och någon skyldig aldrig kunde pekas ut med hundraprocentig säkerhet.

Ingen har tagit på sig ansvaret för något av morden i Iran. Av förklarliga skäl då det handlar om en form av statsterrorism som bryter mot alla internationella regler. Men regimen i Teheran är inte ensam om att rikta ett anklagande finger mot Israel.

Israel är det land som mest aggressivt motsätter sig varje tanke på att acceptera Iran som kärnvapenmakt. Höga israeliska militärer och politiker har upprepade gånger hotat att bomba de iranska kärnanläggningarna om inte prästdiktaturen ger upp sina planer. Problemet är att kärnanläggningarna delvis ligger djupt ner i underjorden och det är tveksamt hur effektivt ett bombanfall skulle vara.

Tradition av lönnmord

Lönnmord av vetenskapsmän kan vara ett sätt att starta krig utan att behöva göra det öppet. Och ett sätt att visa att man menar allvar med sina hot om bombanfall.

Israel har en historia av att mörda eller kidnappa fiender utomlands. För två år sedan avslöjades hur man försett agenter med europeiska pass för att mörda en högt uppsatt palestinier på ett hotell i Dubai.

En annan misstanke är att det kan vara amerikanska CIA i förening med Mossad som genomför morden.

Genom att bit för bit decimera skaran av iranska forskare med spetkompetens verkar den som ligger bakom vilja sabotera och försena Irans väg mot kärnvapen. Förmodligen är syftet också att skrämma forskarna och få dem att ägna sig åt andra områden.

Känsligt läge

Att Iran på egen hand skulle ta död på framstående forskare för att kasta skulden på väst framstår inte som särskilt troligt. Tidvis har Teheran "tystat ner" attackerna. Förmodligen för att det känns pinsamt att de inte kan skydda sina egna forskare ens på hemmaplan.

Mordet kommer i ett mycket känsligt läge då Iran precis dömt en amerikansk medborgare till döden för spioneri och samtidigt hotat att stänga det strategiska Hormuzsundet där mycket av oljan till västvärlden passerar. Samtidigt hotas Iran av ännu hårdare sanktioner för att omvärlden anser att de fortsätter försöken att skaffa sig kärnvapen.

Relationerna mellan västvärlden och Iran har inte varit sämre sedan den islamska revolutionen 1979 då en prästdiktatur tog över makten i landet.

Än så länge är kriget kallt men hotet om massivt militärt våld kryper allt närmare.