Förbjudna gifter i frukt och grönt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-23

Organiserad brottslighet bakom svart marknad

Grönt är skönt? Grönsaker och frukt från Sydeuropa kan vara besprutade med olagliga bekämpningsmedel.

Grönsaker och frukt från Sydeuropa besprutas med olagliga bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedlen smugglas från Kina av ukrainsk maffia och den svarta marknaden växer snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Fyra miljarder kronor. Så stor beräknas omsättningen bli av försäljningen av de olagliga bekämningsmedlen som säljs på den svarta marknaden i Europa.

I spanska jordbruksdistrikt odlas tomater och salladshuvuden som ska säljas i svenska matbutiker. Landets miljöpolis kämpar mot en snabbt växande användning av otillåtna bekämpningsmedel. Där uppskattas uppemot tio procent av det som sprutas på grödorna vara olagligt. I december greps tolv distributörer och fem ton medel beslagtogs.

Finanskris förvärrar

Rocky Rowe som arbetar vid European crop protection association, ECPA, i Bryssel samordnar den europeiska kemikalieindustrins motreaktion. Han anser att läget är både akut och farligt.

– Under tre år har den illegala marknaden vuxit snabbt och vår prognos är att ökningen fortsätter i samma takt de kommande åren, säger Rocky Rowe till SvD.

Han tror att finanskrisen kommer förvärra problemet då jordbrukarna blir alltmer pressade.

Löjliga böter

ECPA uppskattar att mellan 5 till 7 procent av alla bekämpningsmedel som säljs inom EU är illegala. EU:s lagstiftning är motiverad av omsorg om miljö och hälsa. Men industrin anser att man inte har anslagit tillräckliga resurser för att förhindra lagbrott. Därför kan den svarta marknaden fortsätta att frodas.

Det europeiska polissamarbetet Europol misstänker att den ukrainska organiserade brottsligheten är en stor aktör bakom smugglingen från Kina, via Ukraina och vidare in till EU.

– Dessvärre dömer EU:s domstolar ut löjligt låga böter. I Ukraina har ingen dömts alls och de medel som beslagtogs utanför Odessa misstänker vi redan kan vara tillbaka på den svarta marknaden, säger Rocky Rowe till SvD.

Grovmaskigt nät

De illegala bekämpningsmedlen levereras ofta i förfalskade emballage som ser ut som riktiga förpackningar från de stora kemiföretagen, något som försvårar identifiering av varorna.

Enligt ECPA är EU särskilt utsatt eftersom det finns många vägar in, samtidigt som tullen och myndigheterna är passiva. I Sverige tas ungefär tusen prov per år.

– Det händer att vi hittar och rapporterar vidare fynd av otilllåtna medel, men kontrollen är naturligtvis ett grovmaskigt nät, säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket till SvD.

Skölj eller skala

Petra Fogelberg som är toxikolog på Livsmedelsverket tycker inte att konsumenter i Sverige behöver vara alltför oroliga.

– Det är oklart vilka bekämpningsmedel det rör sig om men många medel som är förbjudna inom EU är det på grund av miljöskäl så det behöver inte röra sig om hälsorisker, säger hon till Aftonbladet.

I den mån bekämpningsmedlen innebär risker, är det framför allt de som arbetar med odlingarna och utsätts för höga halter som är i riskzonen.

Men om man som konsument ändå är orolig, finns det vissa mått och steg man kan ta.

– Det hjälper alltid till viss del att skölja frukt och grönsaker. Skölj ordentligt och gnugga ordentligt. Om man skalar frukten försvinner ännu mer, men man kan ändå inte säga att allt bekämpningsmedel försvinner helt, för halter av vissa bekämpningsmedel kan även sitta inne i fruktköttet.