MP och M bråkar om KU:s ordförandepost

Publicerad 2014-06-15

När Peter Eriksson (MP) drar till Bryssel står riksdagens konstitutionsutskott utan ordförande inför sommaren – vilket har skapat bråk.

Miljöpartiet vill tillsätta posten till Moderaternas förtret:

– Det är förvånande. Den som blir vald kommer att ha en arbetsfri löneförhöjning på 20 procent, säger Per Bill (M), vice ordförande.

För en dryg vecka sedan avtackades Peter Eriksson (MP) av KU vid utskottets sista inplanerade sammanträdde inför sommaruppehållet efter fyra år som ordförande.

Han slutade i förtid med mindre än 100 dagar kvar till riksdagsvalet eftersom han fått ett nytt jobb som EU-parlamentariker.

Därmed står KU utan ordförande – men inte länge till enligt Miljöpartiet, som vill tillsätta den vakanta posten trots sommarledighet.

Inga fler sammanträdanden

Per Bill (M), vice ordförande, riktar nu skarp kritik mot MP:

– För att vara från ett parti, som Miljöpartiet, som klagar över att politiker snarare har för höga arvoden så är jag minst sagt förvånad över att det är dom som tänker sätta någon typ av svenskt rekord i att välja en ordförande som faktiskt aldrig kommer vara med och sammanträda men som ändå ska ha arvode.

KU har nämligen inga fler sammanträden inbokade under sommaren utan först efter riksmötets öppnande i början av oktober då KU väljs om.

– Den som i stället i blir vald till ordförande i utskottet (för i sommar reds anm) kommer att ha en arbetsfri löneförhöjning på 20 procent, säger Bill.

I praktiken innebär det ett tillskott i lönekuvertet på drygt 10 tusen kronor före skatt.

Behåller sitt eget arvode

Det är första gången som det är supervalår med både EU-val och riksdagsval. KU har därmed aldrig ställts inför att vara utan ordförande.

Men enligt Bill har utskottet aldrig heller sammanträtt någon gång på sommaren under hans åtta år. Om något har behövts avhandlats så har det skett över mejl vartannat år.

– Men det där sköter KU:s kansli alldeles utmärkt.

Bill skulle i stället se att MP valde in en ny ledamot, som kunde väljas som ordförande utifall att KU behöver sammanträda under sommaren vid en konstitutionell kris.

Avstår du från ditt eget arvode under sommaren?

– Nej, det gör ingen vice ordförande. Vi har suttit och jobbat hela året. Utan här kommer det in en helt ny person som aldrig har suttit i utskottet. Det är ganska stor skillnad.

”Handlar inte om arvodet”

Miljöpartiet backar dock inte. Gunvor G Ericson försvarar beslutet. När riksdagen gjorde fördelningen av platser tilldelades ordförandeposten Miljöpartiet och nu tänker partiet tänker göra ett fyllnadsval på det.

– Det brukar man alltid göra. KU granskar regeringen. Moderaterna skulle knappast tillåta en plats stod tom och har dessutom ganska många ordförande bland utskotten, säger Ericsson.

Hon anklagar i stället Bill för att ha en egen agenda.

– Per Bill kritiserar ju det här som vice ordförande. Det är ju han som får gå in om det inte finns någon på den vakanta platsen, säger hon och fortsätter:
– Under sommaren har det inte varit något möte hittills under de här fyra åren men det här handlar ju egentligen inte om arvoden utan om vem som ska vara ordförande i utskottet.

I stället för sommaruppehåll ska nu KU träffas den 24 juni för att välja en ny ordförande.

Följ ämnen i artikeln