Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

IS-terrorist: ”Så smugglar vi in folk till Europa”

Publicerad 2015-01-30

Islamiska staten smugglar jihadister som utger sig för att vara nödställda flyktingar till Sverige och övriga Europa, säger en IS-medlem till amerikanska Buzzfeed.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp bör man dock inte dra för stora växlar på de nya uppgifterna.

– Det finns några enstaka fall, men det är extrema undantag, säger han.

Det är sedan tidigare känt att tusentals europeiska medborgare har rest till Mellanöstern för att strida för Islamiska staten. Men enligt nya uppgifter till den amerikanska sajten Buzzfeed skickar terrororganisationen dessutom jihadister i motsatt riktning.

Reportern Mike Giglio har intervjuat en syrisk IS-medlem och två människosmugglare som med Turkiet som bas påstår sig skicka jihadister från Mellanöstern till Europa. I små grupper, tillsammans med hundratals oskyldiga flyktingar, påstås IS-medlemmarna gömmas på lastfartyg till framför allt Italien. Därifrån tar de sig sedan vidare till länder som Tyskland och Sverige där de söker asyl, säger IS-medlemmen till Buzzfeed.

Han påstår att jihadisternas mål är att göra verklighet av Islamiska statens hot om att attackera mål i västvärlden. Detta som en hämnd för de USA-ledda attackerna mot terrororganisationen under fjolåret.

– Om någon attackerar mig, då kommer jag självklart att gå till motattack, säger IS-medlemmen till Buzzfeed.

”Ska inte dra för stora växlar”

Magnus Ranstorp, terrorforskare knuten till Försvarshögskolan, säger att europeiska myndigheter sedan i höstas känner till att jihadister försöker ta sig in i Europa som flyktingar.

– Det är ingen som har gripits för det, men man har varit uppmärksam på det och rapporterat misstankar om det, och så vitt jag förstår har även konkreta fall dykt upp, säger Magnus Ranstorp och fortsätter:

– Det är ett sätt att dölja sig i systemet, men det är inget stort omfång.

I värsta fall kan de nya uppgifterna dock leda till att oskyldiga flyktingar misstänkliggörs.

– Det är därför jag brukar understryka att de flesta som ansluter sig till Islamiska staten inte är syrier. Man ska inte koppla samma Syrien och flyktingar med Islamiska staten. Man ska inte dra för stora kausala växlar på det här. Det finns några enstaka fall, men det är extrema undantag, säger Magnus Ranstorp.

Nära samarbete

Även Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket, säger att det vore ett olyckligt scenario.

– Det är farligt om det blir så. Alla har rätt att få sina skäl prövade här, det är en mänsklig rättighet.

Hon säger dock att Migrationsverket har ett nära samarbete med Säkerhetspolisen för att förebygga terrorverksamhet i Sverige.

– Om det finns något som tyder på att en person kan utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet skickas ärendet på formell remiss till Säpo. Sedan utreder Säpo frågan och kommer med synpunkter på om den sökande ska få uppehållstillstånd, säger Johanna Uhr.

Arbetar intensivt

Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, säger att de sedan länge känner till att det finns personer med avsikt och förmåga att begå terrorhandlingar i Sverige.

– Därför arbetar vi oerhört mycket och intensivt med att ha uppsikt över de individer som vi misstänker kan begå de här handlingarna.

Han vill dock inte kommentera uppgifterna om att jihadister försöker ta sig in i Europa som flyktingar.

– Då börjar vi närma oss vårt operativa arbete och vi kan inte gå in på detaljer kring det. Gör vi det avslöjar vi hur vi arbetar för dem som vi ska skydda oss emot.

ANNONS