Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Koreansk färjekapten får fängelse

Publicerad 2014-11-11

Lee Joon-Seok var kapten på den sydkoreanska färja som sjönk i april.

Över 300 människor dog och han riskerade dödsstraff.

I dag dömdes han till 36 års fängelse.

Färjan Seewol var den 16 april i år på väg till semesterön Jeju när fartyget kapsejsade. Många blev fångar inuti färjan och över 300 människor dog, många av dem gymnasieungdomar, uppger CNN.

Kapten Lee Joon-Seok anklagades för att ha övergett skeppet och det har vittnats om att han var den förste att lämna den sjunkande färjan.

Flydde skeppet

Sydkoreas president Park Geun-hye likställde kaptenens agerande med mord när bilder av hur denne flydde skeppet släpptes och det rapporterades om underlåtenheten att påbörja en evakuering i tid.

– Inte bara mitt, utan alla sydkoreaners hjärtan är fyllda med chock och ilska, sa presidenten då.

Lee Joon-Seok åtalades för att inte ha försökt rädda passagerarna och anklagas för att inte ha använt de medel som fanns. Bland annat ska han inte ha meddelat att färjan sjönk, nyttjat livbåtarna eller sett till att livvästarna användes, uppger CNN.

Vittnesmål från besättningen gör gällande att när problemen började så uppmanades de att avvakta – att inte evakuera.

I dag föll domen mot Lee Joon-Seok.

”Jag lamslogs”

Kaptenen slapp dödsstraff, som han riskerade, men döms till fängelse i 36 år för försumlighet, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, enligt AP.

Ytterligare 14 andra besättningsmän åtalades. Maskinchefen, en av kaptenens närmaste, dömdes till 30 års fängelse för mord. De andra besättningsmedlemmarna fick upp till 20 års fängelse, skriver AP.

Kapten Lee Joon-Seok har upprepade gånger bett om förlåtelse:

– Jag lamslogs av olyckan och tappade förmågan att fatta beslut, säger han enligt CNN.

– Jag ber om ursäkt till offrens familer, till dem som förlorat sina älskade söner och döttrar. Till föräldrarna skulle jag säga: Jag har begått en synd värd att straffas med döden.

Även rederiet ska åtalas, utredningen har visat att färjan var lastad med dubbelt så mycket last som den var byggd för. Samt att den inte var ordentligt fastgjord.

Koreanska myndigheter avslutade i dag också sökandet efter de nio kroppar som ännu saknas efter katastrofen, enligt AP.

ANNONS