Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Lockades till Ryssland – fick bygga drönare

Publicerad 2024-10-10 21.09

Delar av nedskjutna ryska Shaheddrönare på en forskningsanläggning i Kiev, Ukraina. Arkivbild.

Unga afrikanska kvinnor trodde att de hade rekryterats till jobb och utbildning inom turism och restaurang i Ryssland. I stället lurades de dit för att bygga drönare som Ryssland använder i Ukraina.

En gratis flygbiljett, pengar och ett äventyr. Annonsen i sociala medier har lockat unga kvinnor att tacka ja till ett program för kombinerat arbete och studier i Ryssland.

Först efter det att kvinnorna kom fram till den ryska delrepubliken Tatarstan visade det sig att de skulle bygga ihop iranska Shahed-drönare som ska användas i kriget i Ukraina.

Några av kvinnorna berättar för nyhetsbyrån AP om brutna löften, långa arbetsdagar, konstant övervakning och att de arbetar med kemikalier som irriterar deras hud.

Ryssland har rekryterat kvinnor mellan 18 och 22 år för att möta en akut brist på arbetskraft. Kvinnorna kommer bland annat från Uganda, Rwanda, Kenya, Sydsudan, Sierra Leone, Nigeria och Sri Lanka, men rekryteringen har riktar sig även till andra håll i Asien och Latinamerika.

Ungefär 90 procent av de utländska kvinnorna som har rekryterats via programmet arbetar med drönartillverkning, enligt AP:s undersökning.