Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Macron blickar högerut efter ny regeringschef

TT-AFP

Publicerad 2024-09-03 14.36

Frankrikes president Emmanuel Macron överväger att utse en konservativ tidigare minister till premiärminister.

Under måndagen höll Macron två möten med potentiella kandidater: ett med den republikanske tidigare ministern Xavier Bertrand och ett med den socialdemokratiske tidigare premiärministern Bernard Cazeneuve.

Presidenten ”prövar bägge hypoteserna”, uppger källor med insyn i samtalen för AFP med flera franska medier.

I det franska parlamentsvalet i somras fick vänsteralliansen Nya folkfronten flest mandat. Men varken vänstern, Macrons mittenallians eller det växande ytterhögerpartiet Nationell samling fick tillräckligt många för att kunna regera på egen hand.

Premiärminister Gabriel Attal har suttit kvar på posten under snåriga regeringsförhandlingar, där Macron har mött anklagelser från både höger och vänster om att inte vilja gå dem tillräckligt till mötes.

Vänstersidans kandidat Lucie Castets har redan fått nobben av presidenten, som inte bedömde att hon hade någon möjlighet att samla en majoritet bakom sig.

Ledare för Republikanerna har meddelat presidenten att de skulle ställa sig bakom ett val av Xavier Bertrand, vilket skulle innebära att det åtminstone nästan finns ett parlamentariskt underlag för det.

Nationalisternas ledare Jordan Bardella varslar dock om att de kommer att gå fram med en misstroendeförklaring mot Bertrand om han tillsätts, då de vill se en teknokratisk regering som får i uppdrag att göra om valsystemet i grunden.